Ukrajna után Kazahsztán kerülhet Putyin célkeresztjébe

külföld
2014 szeptember 01., 19:41
comments 69

Javában harcolnak Ukrajnában, de máris újabb ország érezheti, milyen, amikor Putyin szapulni kezdi. Az orosz elnök Kazahsztánnal kapcsolatos megszólalásaiban egyre inkább a szovjet-korszakot idéző birodalmi nosztalgia uralkodik.

A múlt héten arról beszélt, hogy

a kazahoknak érdemes jól viselkedniük, ha orosz érdekeket kell kiszolgálni.

photo_camera Putyin és Nazarbajev (AFP)

Pénteken pedig egy orosz fiatalok előtt tartott beszédében kitért arra, hogy Kazahsztán nevű állam sosem létezett, az egész ország a jelenlegi elnök, Nurszultán Nazarbajev műve.

„Biztos vagyok benne, hogy Kazahsztán lakóinak többsége azt támogatja, hogy az országuk erősebb kapcsolatokat építsen ki Oroszországgal. Nazarbajev pedig óvatos vezető, talán a legóvatosabb az egész poszt-szovjet térségben. Sosem cselekedne az országában élők akarata ellen.

Kazahsztán része a hatalmas orosz világnak, ami ipari és technológiai szempontból része a globális civilizációnak. Meg vagyok róla győződve, hogy közép- és hosszútávon ennek megfelelően alakulnak a dolgok.”

Putyin szerint Nazarbajev azért vitt végbe nagy dolgot, mert addig soha nem létező államot hozott létre, és a kazah népnek nem volt államisága.

Nazarbajev nem örül

A kazah vezető nem volt elragadtatva Putyin szavaitól. Be is jelentette, hogy veszélyben érzik Kazahsztán függetlenségét, akkor eltávolodnak Oroszországtól. Nazarbajev még az Eurázsiai Unióból való kilépéssel is fenyegetett. (Ez a szövetség Putyin válasza az EU-ra, ebbe akarta - még tavaly is - becsábítani Ukrajnát.)

„Függetlenségük, amiért nagyapáink is harcoltak, a legkedvesebb kincsünk. Először is: soha nem fogjuk csak úgy átadni valakinek, és másodszor: mindent meg fogunk tenni a védelme érdekében. Kazahsztán nem lesz tagja olyan szervezeteknek, amelyek veszélyeztetik az önállóságunkat.”

Kazahsztán sok szempontból Ukrajnához és a putyini agressziótól szintén rettegő balti államokhoz hasonló helyzetben van. Szovjet utódállam, a hatérain komoly lélekszámú orosz kisebbség él, és eredendően erősek a gazdasági kapcsolatai Oroszországgal.

Csak míg a balti államokat épp a NATO, az EU és az Egyesült Államok igyekeznek megnyugtatni és a támogatásukról biztosítani, addig Kazahsztánnak egyedül kell szembenéznie Putyinnal, eddigi függetlensége alatt ugyanis épp Oroszország volt a legjelentősebb partnere. Nyugatról inkább csak kritikát kap, Nazarbajev ugyanis autoriter rezsimet tart fenn, cenzúrázza a sajtót és az internetet, befolyásolja az igazságszolgáltatást és visszaél államfői hatalmával. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.