Senki nem tudja, milyen homok van a homokozókban

Egészségügy
2014 szeptember 02., 11:11
comments 50
  • Senki nem ellenőrzi rendszeresen, hogy mennyire szennyezett egy játszótéri homokozó.
  • Nem csak egy idő után, már akkor sem, amikor beleszórják a gödörbe.
  • Pedig igazán riogatásra alkalmas betegségeket kaphatnak el a macska- vagy kutyaszaros homokozókban a gyerekek.
  • Sokszor már az is elég lenne, ha esténként letakarnák a homokozókat.
  • De szabály erre nincs. Talán jövőre.

Van egy rakás uniós és hazai jogszabály a játszóterekre. De ezek csak a játékok biztonságtechnikai követelményeit írják körül, azokat viszont jó alaposan. És megszabják a játszóterek bekerítését és éjszakai zárhatóságát is.

A homokozókról valahogy elfeledkeztek. Azt például semmi nem írja elő, hogy a feltöltésükkor ellenőrizzék, vajon a beleszórt homok tartalmaz-e mérgező szennyezőanyagokat. Ahogy azt sem szabják meg, hogy kötelező legyen rendszereresen vizsgálni,  mennyire szennyeződött a homok, mikor kell cserélni. Ez derült ki Rétváti Bence államtitkár válaszából, amit a homokozók tisztaságáért aggódó Dúró Dórának a kérdésére adott.

Hivatali nyelven ez így néz ki:

„A homokozók higiénés állapotára vonatkozó előírásokat — pl. : a homokozók feltöltésére használt homok higiénés mikrobiológiai állapotának és toxikus szennyezőanyagoktól való mentességének kritériumait és kötelező vizsgálatait, higiénés állapotuk ellenőrzését, karbantartásukat, а kötelező homokcsere időpontját stb. — sem telepítésükkor, sem üzemeltetésük során nem szabályozza európai uniós és/vagy hazai jogszabály.”

Napokénti átlapátolás

Van azért néhány előírás, ami foglalkozik ezzel. A bölcsődékben és az óvódákban például ez a norma a „homok kezelésére”: naponkénti átlapátolás, locsolás, évenkénti csere, vagy fertőtlenítés.

A fertőtlenítés több intézményben a Hypo vagy klórmész volt. Ez valóban pusztít a homokozóban, de a gyerekekre legalább olyan veszélyes, mint ami ellen használják.

A közterületi játszótereknél önkormányzatonként változik, hogy milyen sűrűn cserélik a homokot. A XII. kerületben például évente kétszer, a többség egyszer cserél, vagy legalább fertőtlenít. Van, ahol még ennyire sűrűn sem. Lefedni viszont nagyon kevés helyen fedik le, pedig kellene.

De van-e a homokban valami?

Ha a játszóteret éjjel bezárják, netán őrzik is, akkor valószínűleg olyan szemét, üveg vagy szar nem kerül bele, ami embertől származik. Ha viszont nem fedik le, akkor könnyen kutya-, de főként macskavécévé válhat. A kutya- és macskaszar pedig veszélyes.

Néhány betegség, amit a gyerekek a homokozókban kaphatnak el.

  • Az echinococcosis parazitás fertőző betegség. Az Echinococcus granulosus galandféreg kutyafélék belében élősködik. A féreg petéi a kutyák ürülékével kerülnek a szabadba. Az elfogyasztott petékből az állatok és az ember belében lárvák fejlődnek ki. A lárvák a bélfalon át a vérkeringésbe, onnan a májba (néha a tüdőbe, vagy egyéb szervekbe) jutnak. Ott megtelepszenek, ciszták fejlődnek ki belőlük, ezek növekednek, károsítják a szöveteket, szerveket és betegségtüneteket okoznak. Az echinococcosis fertőzés kezdeti szakasza általában tünetmentes. Rendszerint évek múlva jelentkeznek a panaszok: májtáji fájdalom (a has felső részében), májmegnagyobbodás, étvágytalanság, majd sárgaság jelentkezhet. A tüdőben levő ciszta köhögést okozhat. Gyermekeknek különösen a kutyaürülékkel szennyezett homokozók veszélyesek.
  • toxoplasmosis fertőző betegség. A fertőzés okozója a Toxoplasma gondii, vagy röviden T. gondii parazita. A macska által bekebelezett T. gondii-k a bélben elszaporodnak és kialakulnak belőlük a megtermékenyített petesejtek, amelyek a macska székletével a szabadba kerülnek. Innen jutnak a legkülönbözőbb állatok, vagy az ember szervezetébe. A petesejtek az új gazdában osztódnak és létrehozzák a fertőzést. A Toxoplasma fertőzés igen gyakori. Magyarországon körülbelül minden második ember már átesett Toxoplasma fertőzésen. Ép immunrendszerű emberben a fertőzés legtöbbször nem okoz tüneteket, de olykor hőemelkedés, általános gyengeség, nyirokcsomó megnagyobbodás jelentkezhet. A fertőzésen korábban át nem esett várandós anyák magzataira nagyon veszélyes.
  • toxocarosis fertőző betegség. A fertőzés okozója az orsóférgek közé tartozó, Toxocara-nak nevezett parazita. A fertőzés legfontosabb terjesztő közege az állatok Toxocara petéket tartalmazó ürülékével szennyezett föld. Emberben a lenyelt petékből kiszabaduló lárvák nem fejlődnek ivarérett férgekké, hanem a bélből a különböző szervekbe jutnak. A tünetek erőssége a legenyhébbtől az igen súlyosig terjedhet. Az egyik forma a belső szervi toxocarosis. Ez a típus főleg az 1-7 éves korú gyermekekben szokott előfordulni. Rossz közérzet, láz, fejfájás, hasi fájdalmak, nyirokcsomó-, máj-, lép-megnagyobbodás fejlődhet ki. Légúti tünetek, asztmás panaszok, idegrendszeri tünetek, görcsök jelentkezhetnek. A másik forma a szemben kifejlődő toxocarosis. A szem különböző részei begyulladnak, ritkán a látás elvesztése is bekövetkezhet. A harmadik forma a rejtett toxocarosis. Ez észrevétlenül, vagy csak enyhe tünetekkel zajlik le. Fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság, fejfájás, köhögés, hasi fájdalom fordulhat elő. Magyarországon a lakosság 20-30 %-ában kimutatható, hogy valamikor átestek Toxocara fertőzésen.

Az Országos Epidomológiai Központ ezeknél a betegségeknél felhívja a figyelmet arra, hogy a kutya- és macskaürülékkel szennyezett homokozók veszélyesek a gyerekekre.

Egyszerű, de hatékony óvintézkedés a homokozóknak használaton kívüli befedése, a parkok, játszóterek, homokozók talajának felgereblyézése (ez elősegíti a talaj száradását, a napfény behatolását, s ezáltal a féregpeték elpusztulását).

Ez egyelőre javaslat. Volt már ugyan egy nagy nekibuzdulás pár éve, amikor kormányrendeletet sürgetett a Tiszta Homokozóért Alapítvány. Még rovásírásos fejléce is van a honlapnak, de az időközben elhalt tevékenységüket némileg árnyalja, hogy valójában egy németországi homoktisztítógép elterjesztéséért lobbiztak.

Viszont a kormányrendeletből most lehet valami. Rétvári Bence államtitkár szerint az Országos Környezetegészségügyi Intézet idén elindította a fővárosi játszótéri homokozók mikrobiológiai ellenőrző vizsgálatait.

„А vizsgálatsorozat elkészültével — annak tapasztalatai alapján — az Országos Környezetegészségügye Intézet szakmai közreműködésével a magyarországi játszótéri homokozók telepítésének és karbantartásának higiénés vonatkozásait szabályozó kormányrendelet 2015-re készülhet el.”

Addig pedig úgyis lecserélik a homokozókban a homokot az önkormányzati kampányban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.