Észtország szerint az oroszok elrabolták egy hírszerzőjüket

külföld
2014 szeptember 05., 15:13
comments 47

Toomas Hendrik Ilves mindezt péntek délelőtt írta ki Twiterre. Egyelőre annyit tudni, hogy az észt tiszt annak az ügynökségnek (ISS) volt a tagja, ami a hírszerzéssel és a korrupcióellenes küzdelemmel foglalkozik, és csütörtök délelőtt lépett át egy ellenőrzőponton a határ menti Luhamaanál, az észt oldalon. Elrablása után vitték át Oroszországba.

Az észt közszolgálati híradó jelentése szerint elrablása közben a térségben zavarták a kommunikációt és füstgránátot is használtak. Az ISS igazgatója, Arnold Sinisalu arról beszélt, hogy erőszakos küzdelem jeleit fedezték fel a helyszínen.

A külügyminiszter, Urmas Paet pedig közleményt adott ki, arról írva, hogy teljes együttműködést várnak el az oroszoktól, és azt, hogy az észt állampolgár visszajusson Észtországba. Bekérették az orosz nagykövetet is.

Az emberrablásra pont egy nappal azután került sor, hogy az észt-orosz kapcsolatok megint napvilágra kerültek, mert Barack Obama meglátogatta a balti országot, és ott egy elég erős beszédet mondott.

Az észt-orosz viszonyról pár napja mi is írtunk hosszabban, azt itt lehet megtalálni. (via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.