Orbán becsomagolta a simicskázást, de aki akarta, értette

POLITIKA
2014 szeptember 06., 20:12
comments 236
  • 2004 óta minden évben Kötcsén gyűlik össze a jobboldal holdudvara, ahol megtartják saját Szárszójukat.
  • Idén egy kicsit más volt a hangulat a Fidesz belháborúi miatt.
  • Orbán így is lenyűgüzte a résztvevőket.
  • Igaz, legtöbbjük eddig is le volt nyűgözve.

“Minden gazdasági szereplőt súlyának és helyzetének megfelelően kell kezelni.”

Ez volt az a mondat Orbán Viktor idei kötcsei beszédében, amivel a Simicska Lajossal való konfliktusra utalt. Ennél konkrétabban nem beszélt a témáról. Ez is egy kérdés után jött elő, amiben nem került elő Simicska neve, hanem általában a reklámadóra vonatkozott.

photo_camera Kép: Orbán Viktor Facebook

Mindezt persze nem hallottuk élőben, a kötcsei polgári piknik ugyanis zárt, sajtó oda, a köztévé híradóját leszámítva nem mehet be. Távozóban viszont több résztvevővel beszélgettünk, akik ugyan különböző dolgokat emeltek ki a piknikről, de az közös pont volt a beszámolókban, hogy ez az idézet elhangzott. És aki akarta, általában értette is, hogy a miniszterelnök ezzel utalt a gazdasági konfliktusokra (amikről itt írtunk bővebben.)

Orbán azt is elmondta, nem az alapján kell kezelni egy kormánynak a gazdasági szereplőket, hogy kik állnak közel hozzá, hanem a valós gazdasági teljesítményük alapján. És ha ez reklámadó formájában merül fel, akkor annak a jobboldali gazdasági érdekeltségeket is ugyanúgy érintenie kell.

A hangulat a vendégek érkezésekor egyébként ilyen volt:

Anélkül, hogy túlzottan elmerülnénk a kremlinológiában, fontos tudni, hogy ezek a kijelentések milyen környezetben hangzottak el. Bár a piknik a nyilvánosság kizárásával zajlik, Orbánnak a körön belül sem kell tartania túlzottan kritikus felvetésektől. Ahogy egy résztvevő fogalmazott, itt az ő hívei voltak. Így kérdezni ugyan lehetett tőle odabent, de ezek leginkább tiszteletteljes felvetések voltak, mint bármi túlzottan belemenős. A legtöbb vendég, akivel beszéltünk az esemény után, kifejezetten dicsérte a jól felépített, logikus, erőteljes beszédet, amiben többek között arról volt szó, mit jelent a kétharmad, és mi várható az önkormányzati választáson, de ha jól értettük, ebben különösebb meglepetések nem voltak.

photo_camera Kép: Orbán Viktor Facebook

Vagyis: ez eleve nem az a közeg volt, ahol Orbánnak magyarázkodnia kellett volna. A közönség azon részének, amelyiknek volt füle az ilyesmire, még kifejezetten kedves is lehetett az önmagukon túlnövő gazdasági érdekeltségekkel szembeszálló Orbán képe. (És nem nagyon merült fel, hogy rendben, de kik jönnek akkor, ha leszámol Simicskával?)

Pedig a résztvevők nagy részének szokatlan lehetett, hogy például a piknik reggelén az egyik első számú jobboldali sajtótermék, a (Simicska Lajos érdekeltségéhez tartozó) Magyar Nemzet vezércikkben írt arról, hogy az arrogancia nem polgári erény, és hogy a Fidesz körül is megjelentek az akarnokok. A helyszínen lévő Hírtévések pedig arról kérdezgették a fideszes politikusokat, mire gondolhatott L. Simon László, amikor megfenyegette őket, és mi lesz, ha továbbra is kellemetlen kérdéseket tesznek fel.

Mindez a felszínen nem zavarta meg túlzottan a kedélyes hangulatú, főzős-beszélgetős-esti tábortüzes jobboldali Szárszót.

Orbán Viktortól ugyan érkezésekor megkérdeztük, felmerül-e konfliktusa Simicska Lajossal, de erre csak egy nevetéssel válaszolt. Olyannyira, hogy ezt a pillanatot az MTI képe is megörökíti.

photo_camera MTI Fotó: Varga György

Annak pedig, amit a jobboldalon sokan stílusbeli különbségnek érzékelnek a párt körüli figurák régi és új generációja között, egészen konkrét példáját láthattuk a búcsúzáskor. Elmenőben sok vendéggel, köztük meghatározó jobboldali szereplőkkel tudtunk beszélgetni, akik, természetesen a saját szemszögükből, de alapvetően nyíltan meséltek arról, mi volt odabent. Amikor viszont megjelent Kaminski Fanny, Orbán Viktor Facebook- és bulvárfelelőse, annyit vetett oda az egész nap Orbánra váró stáboknak (többek között az RTL Klub, a Hír tévé, és mi voltunk még ott ekkor):

tényleg ezért maradtatok itt?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.