Szörnyű videókon örökíti meg a Vice News az ukrajnai háború brutális pusztítását

külföld
2014 szeptember 07., 13:58
comments 123

Mindig érdemes követni a Vice News ukrajnai videóriportjait, de most különösen. Az utóbbi 3 napban egymás után jelentkeztek három nagyon erős anyaggal. Ezekből a kelet-ukrajnai válság máshol egyáltalán nem bemutatott részleteit is meg lehet ismerni.

Itt ez első. Ebben Donyeckben mutatják be azt a pusztítást, amit az ukrán hadsereg végzett a lázadók által ellenőrzött városban. Szétbombázott busz, kiégett piac, sokkoló képeken mutatják be a város mindennapjait. A helyiek többnyire panaszkodnak, egy idős nő például arról beszél, hogy Porosenko elnök gyerekeket gyilkol, amikor hadserege civil célpontokra tüzel. Megjegyzi azt is, hogy hónapok óta nem kapja azt a nyugdíjat sem, amit elméletileg garantál neki az ukrán kormány. Ez a nő is Porosenkóra szavazott a választáson, de azt mondja, már megbánta.

A videóriport bemutatja a donyecki vasútállomás melletti kiégett piacot, az is találatot kapott, pedig a közelében sincs katonai célpontnak.

Egy másik nő szintén azt sorolja, hogy az ukrán hadsereg mindent elpusztít a városban, iskolákat, házakat, mindent. A videóban még közbe is veti valaki, hogy

„Az a kibaszott ukrán hadsereg”

Ha eddig eljut a videóban, és érzékeny a gyomra, tekerje át a következő pár percet, mert a riporter ezután a helyi hullaházat látogatja meg, ahol szörnyű körülmények között végzik a feladatukat a dolgozók. Annyi hulla érkezik be, hogy nem tudják, meddig fognak kitartani. A vezető halottkém nyilatkozik is, azt mondja, a bombázások után mindig több hulla érkezik, mostanában naponta 12-17 civil áldozat is van.

A hullaházat is érte bombatalálat, a halottkém szerint ez sem lehetett véletlen.

Aztán egy nő megint a bombázásokról beszél, mutatja a sebeit, amiket a repeszek okoztak. Azt mondja, 5 éves unokája is megsebesült.

„Azt mondják, hogy mi vagyunk a terroristák? Ők azok akik lakóépületeket bombáznak, aztán a repeszek meg homokozó gyerekeket találnak el!”

A második riportban egy ukrán egészségügyi konvojt követhet a néző, amit ukrán sebesültekért és a halottak begyűjtésére küldtek Ilovajszk közelébe. Itt korábban heves harcok után megadták magukat az ukrán katonák, azt remélve, hogy miután letették a fegyvert, a szeparatisták megengedik nekik, hogy távozzanak a városból. Ebben állítólag meg is állapodtak, de a szeparatisták végül mégis megtámadták a visszavonulás közben védtelen ukránokat.

A fehér zászlókkal teleaggatott konvojt a felkelők kísérettel beengedik a területre, de előbb megfenyegetik az ukránokat, hogy adják le a fegyvereiket és a lőszert, mert akinél ilyesmit találnak, azt habozás nélkül kivégzik.

A konvoj útja a rommá lőtt ukrán járművek mellett vezet el, itt ütöttek rajta a felkelők a visszavonuló katonákon. Egyszer már leírtam a cikkben a sokkoló szót, de most kénytelen vagyok újra megtenni ezt: sokkoló mértékű a pusztítás.

Az úton végig kiégett teherautók, harckocsik eldobált lőszer, felszerelés és összeégett hullák láthatóak.

Az Ilovajszk felé vezető úton előfordult, hogy a Vice stábját nem engedték filmezni, de a riporter annyit elmondott, hogy álarcos embereket láttak az út szélén olyan kifinomult felszereléssel, amilyen a felkelőknek eddig nem volt. Ők is oroszok lehettek, orosz felszereléssel.

A harmadik videó a legfrissebb, a Mariupol védelmére készülő Azov zászlóaljat mutatja be. A zászlóalj ukrán önkéntesekből áll, akik arról panaszkodnak, hogy az ukrán reguláris hadsereg nem nyújt nekik megfelelő segítséget a városuk védelméhez.

Az önkéntesek helyzete különösen bizonytalan, hiszen korábban arról érkeztek hírek, hogy a felkelők az önkénteseket nem tekintik az ukrán hadsereg részének, ezért velük szemben nem is érzik magukra kötelezőnek a péntek este életbe lépett tűzszüneti megállapodást.

Az önkéntesek félelme azóta be is igazolódott: szombat éjjel a szeparatisták lőtték az Azov zászlóalj állásait Mariupol külterületén.

A 444 vendégszerzőjének Kelet-Ukrajnában készült helyszíni riportját ide kattintva lehet elolvasni.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.