Az EU újabb Oroszország-ellenes szankciócsomagot fogadott el

gazdaság
2014 szeptember 08., 19:40
comments 372

Ezek a szankciók az Európai Bizottság közleménye szerint visszafordíthatóak lesznek, attól függően, hogy Oroszország és az oroszbarát ukrajnai szeparatisták betartják-e a tűzszüneti rendelkezéseket Ukrajnában. A szankciók természetesen most is főleg gazdasági jellegűek, orosz állami cégeket érintenek. Ezen kívül további neveket adnak azok listájához, akiket beutazási tilalommal és az unióban található vagyonuk befagyasztásával sújtanak.

Ez persze teljesen biztos csak akkor lesz, ha kedden kihirdetik az EU hivatalos lapjában, de diplomáciai források több lapnak is megerősítették, hogy az EU-s szankciók legfontosabb része az orosz olajipari cégeket érintő korlátozások lesznek.

Így az orosz állami olajcég, a Rosznyeft valószínűleg ezentúl még nehezebben finanszírozza magát, hiszen teljesen elzárják az EU-s pénzügyi piacoktól. A Rosznyeft a világ legnagyobb olajvállalata, óriási csapás a számára, ha elvágják a két legjelentősebb külföldi pénzpiactól, az EU-tól és az Egyesült Államoktól (az USA már hetekkel ezelőtt korlátozta a Rosznyeft hozzáférését az amerikai pénzhez, ezután a cég a Kremlben kuncsorgott egy 42 milliárd dolláros hitelcsomagért).

A Rosznyeft mellett a másik két nagy orosz olajcég, a Gazpromnyeft (ez a Gazprom olajipari leányvállalata) és a Transznyeft is rosszul jár, de a gázexportőröket ezúttal sem bántja az EU. Az orosz olaj EU-ban történő eladása előtt továbbra sincs akadály, a cégek csak pénzt nem szerezhetnek az EU-ból.

Eddig csak a bankok szívtak

Az uniós tőkepiachoz való hozzáférést eddig öt, többségi orosz állami tulajdonban lévő bank számára korlátozta az Európai Unió. Az intézkedések célja, hogy ezek a vállalatok ne tudjanak az uniós piacról finanszírozáshoz jutni, ezért végső soron terhet jelentsenek az orosz központi költségvetés számára. A szankciók érintik a Vnyesekonombankot is. Ez az orosz állami bank adja a paksi hitelt Magyarországnak, de az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondták, hogy a szankciók ezt a hitelt nem érintik. De ha szabad is pénzt adnia a Vnyesekonombanknak, a pénzszerzéssel lehetnek gondjai a szankciók miatt.

Az oroszoknál a labda

Az Európai Unió egyre nagyobb kockázatot vállal a szankciók bővítésével. Míg az Egyesült Államok könnyebben cselekszik, hiszen jelentéktelenek az Oroszországgal ápolt gazdasági kapcsolatai, az EU számára minden orosz ellenlépés sokkal komolyabb következményekkel járhat. Az élelmiszerembargó is az EU-nak fájt jobban, igaz, így sem volt olyan jelentős hatása, mint a nyugati szankcióknak.

És valószínűleg lesz is ellenlépés, Medvegyev miniszterelnök arról beszélt, hogy ha az EU tovább bővíti a szankciókat, Moszkva megtiltja az EU légitársaságainak, hogy az Ázsiába tartó járataik használják az orosz légteret. Ennek egyik legfőbb kárvallottja a német Lufthansa, a francia Air France és a holland KLM mellett a finn Finnair lehet, amely rengeteg járatot üzemeltet Ázsia és Európa között az orosz légtéren keresztül. Ez is magyarázhatja, hogy a finn miniszterelnök máris jelezte, hogy ugyan a szankciók lényegével egyetért, az időzítésel Finnországnak problémája va. Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország pedig azért van szorongatott helyzetben, mert az Ukrajna-EU-Oroszország gázvitában sem közelednek az álláspontok. (BBC, WSJ, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.