Kilenc évet kapott Eva Rezesova

bűnügy
2014 szeptember 11., 07:09
  • A szlovák Eva Varholíková Rezesová 2012-ben balesetezett az M3-ason, ezért négy ember halálát okozó ittas vezetéssel vádolták meg.
  • A tárgyalás tavaly augusztus végén kezdődött el, az elsőfokú perben Rezesovát hat év börtönre ítélték.
  • Rogán Antal törvénymódosítást sürgetett, amikor kiderült, hogy a vádlott a másodfokú tárgyalásig egy luxuslakóparkban töltheti a házi őrizetét.
  • Ma másodfokon is ítéletet hirdetett a bíróság, eszerint Eva Rezesová bűnös.

Rezesovát kilenc év börtönre ítélték és a bíróság nyolc évre eltiltotta a járművezetéstől. A büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Stubeczky Sarolta büntetőtanácsa másodfokon kimondta: semmi sem bizonyítja a védelem állítását, miszerint a baleset azért következett be, mert a Fiat Punto hirtelen elkezdett megelőzni egy nyergesvontatót, bevágott Rezesova BMW-je elé, a nő pedig már nem tudta elkerülni az ütközést.

A bírónő szerint a Puntót vezető 66 éves férfi megfontolt vezető volt, az autópálya kamerái is azt bizonyítják, hogy végig szabályosan közlekedett, miért váltott volna hirtelen sávot? Azt is kizárta, hogy a sofőr hajnalban elaludt volna a volánnál, hiszen vidéki ember, ha fél négykor kel fel, „nyilván nem fáradt”.

Az ütközés egyértelműen Rezesova hiábájából következett be, és annak köze volt a nő ittasságához.

2012. augusztus 21.

Aznap hajnalban két karácsondi házaspár utazott az M3-ason egy Fiat Puntóban, amikor a 46,5. km-nél Rezesová a BMW X5-ösével szabályosan felöklelte autójukat. A BMW 170-180 km/órával, a Fiat 100-110-zel mehetett. (A baleset pontos körülményeiről ebben a cikkben lehet hosszabban olvasni.) A Punto kigyulladt, hárman bennégtek, a negyedik sérült kimászott, majd két nap múlva meghalt az égési sérülésektől.

photo_camera A baleset és az azt megelőző incidens térképen. (Forrás: ÁAK)

A helyszíni szondáztatás és a vérvétel kimutatta, hogy Rezesova ittas volt. A védelem erről először azt állította, hogy Rezesová elaludt a volánnál, majd azt, hogy alkohol tartalmú gyógyszert vett be, és a baleset utáni tévedésből, sokkban ivott az autóban talált vodkásüvegből, amiről azt hitte, hogy víz van benne. A bizonyítást hanyag mintavétel akadályozta, ugyanis nem vettek elég vért, azt is túl későn. Végül idén májusban jött a csavar: a védelem szerint a vádlott már korábban ivott ugyan, de nem sokkal a baleset előtt, így az alkoholnak nem volt ideje felszívódni.

Rezesovát közúti veszélyeztetéssel is vádolták, egy szemtanú azt állította, hogy a BMW korábban már leszorította az útról a Fiatot. Ezt a védelem megtámadta. Az viszont egyértelműen kiderült, hogy a vádlott elkerülhette volna a balesetet.

Felmerült az is, hogy fontos bizonyítékok tűntek el Rezesova Iphone-járól, mivel a rendőrök „megfelelő eszköz hiányában” nem tudták kiszedni belőle SIM-kártyát, majd a telefont és a nő tabletjét még a nyomozati szakaszban visszaadták.

Rezesová ügyvédje indítványozta azt is, hogy Rezesová egykori élettársáról, Erik Fischerről egy kassai gyermekelhelyezési perben született pszichológiai szakvéleményt emeljék be az iratok közé, mivel Fischert is kihallgatta az ügyben a rendőrség, és a férfi határozott dolgokat állított Eva Rezesová életmódjáról, italozásairól és száguldozásairól. De az elvált férj elfogultnak tekinthető, hiszen közös gyerekeik sorsáról még mindig pereskedett a kassai milliomosnővel. A bíró az erre vonatkozó indítványt elutasította.

A luxusozó Rogán

A per azért is keltett nagy visszhangot, mert a 36 éves vádlott egy 11 éve elhunyt szlovák milliárdos lánya. Alexander Rezes, a Meciar-kormány közlekedési minisztere többek között a kassai vasmű privatizációjából gazdagodott meg.

photo_camera A vádlott az elsőfokú tárgyaláson. Nem járult hozzá, hogy kép- és hangfelvétel készüljön róla.

Rezesovát első fokon (nem jogerősen) hat év börtönre ítélték több ember halálát okozó ittas vezetés miatt, de a közúti veszélyeztetés vádja alól felmentették. A másodfokú eljárás végéig házi őrizetbe helyezték egy drága lakóparkban.

Az ítéletet sokan enyhének találták, Rogán Antal V. kerületi polgármester videóüzenetben kelt ki ellene, mint mondta: a bíróság döntése nem volt rendben, és ha kell, a Fidesz törvényt módosít, hogy ilyen ne fordulhasson elő újra. Erre Rezesová még aznap börtönbe került. (Erről bővebben itt írtunk.)

Elfogult szakértők

Idén májusban a másodfokú eljárás a tervezetnél később kezdődött el a vádlott betegsége miatt. Rezesová akkor magyarul beszélt arról, mennyire sajnálja, ami történt.

Másodfokon kizárták a védelem által bevont szakértőt, és újat kértek fel, majd a bíróság bizonyítási kísérletet is elrendelt, így június 22-én éjjel – közel két évvel a baleset után – lezárták az M3-as autópályát a helyszíni bizonyítás miatt, amiben 20 ember vett részt.

photo_camera Eva Rezesová a másodfokú büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében (Fotó: Koszticsák Szilárd)

Hétfőn újabb szakértőt zártak ki, a bíró azt mondta: míg a korábban kizárt szakértő esetében felmerült, hogy nem pártatlan, a most kizárt szakértő esetén ez be is bizonyosodott. A szakértő ugyanis korábban a védelem felkért szakértője volt, de az elsőfokú bíróság a kirendeléséről döntött. Viszont a bíróság szerint továbbra is a védelem szakértőjeként viselkedett.

A perben a bizonyítási eljárást hétfőn befejezte a bíróság, és kedden jöttek a perbeszédek. Ekkor a vádlott az utolsó szó jogán magyarul, erős akcentussal elnézést kért, és azt kérte a bíróságtól, hogy szabjanak ki rá enyhe büntetést. Mint mondta, mélyen együtt érez a balesetben elhunytak hozzátartozóival, ő is ember, ő is anya, aki két éve nem látta a gyerekeit. Arra is kitért, hogy ő is elvesztette az édesapját, tudja, milyen érzés ez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.