Strasbourg szerint szabad molinózni a Parlamentben

POLITIKA
2014 szeptember 16., 08:48
comments 173

Négy PM-es és három LMP-s képviselőnek adott igazat a strabourgi emberjogi bíróság. A hét képviselő azért fordult a bírósághoz, mert Kövér László házelnök a parlament ülésének megzavarása miatt pénzbüntetésre ítélte őket.

2013. április 30-án demonstráltak az akkoriban egészen frissnek számító Párbeszéd Magyarországért párt képviselői a parlamentben. Karácsony Gergely és Szilágyi Péter tartottak fel egy közel 2x2 méteres transzparenst, amin a Fidesz logójára a

Loptok
Csaltok
Hazudtok

feliratot írták.

photo_camera Párbeszéd Magyarországért / facebook

Kövér László, a parlament fideszes házelnöke az új házszabályban ráruházott jogokkal élve a kiszabható maximális összegre, képviselői javadalma egyharmadára, vagyis 185 ezer forintra büntette Szilágyit - Karácsony csak ötvenezer forintos bírságot kapott, Kövér indoklása szerint azért, mert míg ő csak mezei képviselő, Szilággyi a parlament jegyzője volt, így a házelnök szerint "nagyobb felelősséggel tartozik a plenáris ülés megzavarásáért".

photo_camera Járdány Bence képe

Május 21-én két másik PM-es, Szabó Rebeka és Dorosz Dávid tiltakoztak transzparenssel, ezen az állt, hogy

Itt nemzeti dohánymaffia működik.

Ezzel a trafiktörvény módosítása ellen tiltakoztak, fejenként 70 ezer forintra bírságolta őket Kövér. Az állandó büntetések nem tartották vissza az ellenzéki képviselőket. A PM-esek egykori párttársai, az LMP-s Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett és Lengyel Szilvia a földtörvény június 21-i elfogadását zavarták meg molinóval és megafonnal - ez volt az az ülés, amin a jobbikosok megszállták a pulpitust.

molinolmp

Őket az ülés rendjének súlyos megzavarásáért ítélte el Kövér, Osztolykán 154, Szél és Lengyel 131 ezer forintot fizethettek, ami a maximális büntetés, javadalmuk egyharmada.

Mind a hét képviselő a strasbourgi bírósághoz fellebbezett. A PM-esek beadványa itt, az LMP-seké itt olvasható.

Az ítélet szerint Kövér a bírságolással megsértette a képviselők szabad véleménynyilvánítási jogát. A bíróság jogosnak találta a képviselők kárigényét is - valamennyien a büntetés visszatérítését és fejenként 20 000 eurót (kb. 6,3 millió forintot) követeltek. A bíróság ebből a büntetés visszafizetésén túl 3000 euró kártérítést ítélt meg nekik, illetve az LMP-seknek összesen 4500, a PM-eseknek összesen 6000 euró perköltséget is. Vagyis Kövér László bírságai összességében

34 120 euróba, vagyis kb. 10,7 millió forintba kerülnek a Magyar Államnak.*

Karsai Dániel ügyvéd, a felperesek jogi képviselője szerint az ítélet után minden bizonnyal módosítani kéne a házszabályt és az országgyűlési törvényt is:

  • egyrészt azért, mert az ítélet megállapítja, hogy a házszabályban kifogásolt tettek beletartoznak a véleménynyilvánítás szabadságába;
  • másrészt meg azért, mert a bíróság ítéletében azt is kimondta, hogy a törvény alapján nincs lehetőség hatékony jogorvoslatra.

Az ítéletből az is kiolvasható, hogy ebben a konkrét esetben az Alkotmánybíróság nem bizonyult hatékony jogorvoslatnak, mert bár a képviselők megtámadták a házszabályi rendelkezések és az OGY-törvény alkotmányosságát, a bíróság fenntartotta azt, vagyis Karsai szerint az AB ítélkezése nem teljesíti az Európai Bíróság emberi jogi minimumát.

Az LMP-s beadványról hozott ítélet teljes szövegét itt, a PM-es indítványról hozottét itt olvashatja.

*HELYESBÍTÉS 12:34:

A cikkben eredetileg azt állítottam, hogy a magyar állam 171500 euró, vagyis 54 millió kártérítés megfizetésére jogosult. Ez félreértés volt, az ítéletben a bíró a 20 000 eurós kárigényt nem tartotta jogosnak, a 3000 eurós kártérítést nem azon felül, hanem ahelyett ítélte meg. A hibáért elnézést kérek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.