Az ombudsman szerint jogsértő a tűcsere bezárása

POLITIKA
2014 szeptember 17., 08:38
comments 50

Egyetért a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettel Székely László alapjogi biztos. Az ombudsman a szervezet tavaly novemberi beadványára kiadott állásfoglalása szerint

sérül a nyolcadik kerületi lakosok egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos joga

azzal, hogy a kerületi önkormányzat ellehetetlenítette a Kék Pont tűcsereprogramját.

Székely szerint az egészséghez fűződő jog "kivételes, szélsőséges ellátatlanságot" jelentő helyzetekben sérül. Az, hogy egy már meglévő tűcsereprogramot lehetetlenítettek el, pont ilyen a kerületben, ahol nagy számban élnek marginalizált intravénás szerhasználók.

Székely azt is kiemelte, hogy az ellehetetlenített program "a magyar állam kábítószerügyi célkitűzéseihez illeszkedő, bizonyított hatékonyságú szolgáltatás" volt.

Székely felkérte Kocsis Máté polgármestert, hogy intézkedjen a kerületi drogfogyasztók ellátásáról steril tűkkel, és arról is, hogy a használt tűket begyűjtsék az utcáról. De felszólította Balog Zoltán erőforrásminisztert is, hogy tisztázza a tűcsereprogramok szerepét, Tarlós István főpolgármestert meg arra, hogy intézkedjen egy fővárosi kábítószerügyi egyeztető fórum felállításáról. (Via Drogriporter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.