Sok év börtönt kaptak korrupt budapesti rendőrök

bűnügy
2014 szeptember 17., 14:55
comments 49

Több budapesti rendőrt is elítélt egy tizennégy vádlottat felvonultató vesztegetési ügyben a Zalaegerszegi Törvényszék. Ketten közülük letöltendő börtönbüntetést kaptak.

A vádirat szerint a XV. kerületi rendőrkapitányságon operatív, illetve nyomozói feladatkört ellátó vádlottak 2009-ben egy letartóztatott gyanúsított szabadlábra helyezéséért, majd a nyomozás megszüntetéséért

pénzt kértek és vettek át a gyanúsított hozzátartozóitól.

A következő évben a rendőrkapitányságon dolgozó törzszászlós a letartóztatott szomszédja ügyének felgyorsítását és "vádalkut" ígérve

18 500 eurót csalt ki a hozzátartozóktól, majd további 5 millió forintot a szabaduló gyanúsítottól.

A vádlottak ellen összességében több mint tucatnyi vádpontot fogalmazott meg az ügyészség, a három rendőr ugyanis több esetben ismerőseinek adott ki adatokat illetéktelenül. Rendszám alapján az autótulajdonos adatait, nevek alapján bűnügyi, lakcím- és cégadatokat adtak ki, de telefonszolgáltatóktól híváslistákat is beszereztek, amelyekért több esetben szintén pénzt kértek és kaptak.

A törzszászlóst, az ügy másodrendű vádlottját folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt nyolc év börtönbüntetéssel sújtották, és elrendelték az azonnali előzetes letartóztatását.

A rendőrkapitányság egyik hadnagya, a harmadrendű vádlott öt év börtönbüntetést kapott és a lakóhely-elhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben.

Az őrnagyi rangban szolgáló elsőrendű vádlottat a törvényszék 675 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a bírói indoklás szerint esetében nem volt minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy részt vett a vesztegetési ügyekben.

A Zalaegerszegi Törvényszék szerdán hozott nem jogerős ítéletében a letöltendő börtönbüntetés mellett a másodrendű vádlottra 8,6 millió forintot meghaladó, a harmadrendű vádlottra pedig 1 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. Az ügy több vádlottjára a bíróság egy és két év közötti, letöltendő szabadságvesztést szabott ki.

Az ítélet kihirdetése után az ügyész gondolkodási időt kért, a vádlottak pedig fellebbezést nyújtottak be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.