Felfüggesztette a NAV a norvég civil támogatást szervező Kárpátok Alapítvány adószámát

POLITIKA
2014 szeptember 18., 09:00
comments 78

A Kárpátok Alapítvány is tagja annak a négytagú konzorciumnak, ami a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek kiosztásáról dönt. A kormányzati vizsgálatok és vegzálások során náluk is járt a Miniszterelnökség megbízásából nyomozó Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, csütörtök reggel pedig levelet kaptak, hogy a NAV felfüggeszti az adószámukat.

Az indoklás szerint azért, mert nem működtek együtt a hatóságokkal. Bata Boglárka, az alapítvány ügyvezető-igazgatója szerint viszont ez az indok azért sem érthető, mert még augusztus 28-án is kaptak olyan adatigénylést a Kehi-től, aminek a határideje szeptember 5-én volt, ehhez képest a reggel postázott levél szerint a Kehi vezetője már szeptember elsején kérte a NAV elnökénél az adószám felfüggesztését. Amit végül az adóhatóság Heves megyei igazgatósága e hét elején rendelt el.

Bata elmondása szerint amúgy eddig a Kehi összes adatkérését teljesítették, minden bekért információt postáztak a hatóság számára, ezért sem érthető a mostani döntés.

Tizenöt napjuk van fellebbezésre, amit meg is tesznek, ha pedig ott sem járnak sikerrel, akkor bíróságon is megtámadhatják a döntést. Az adószám felfüggesztése addig a napi munkát nem befolyásolja, viszont gondot okozhat, hogy felfüggesztett adószámú szervezet a törvények szerint nem részesülhet költségvetési támogatásban, márpedig az alapítványnak több EU-finanszírozta projektje is fut, melyekre az összeg a magyar költségvetésen át érkezik, így ezek kifizetései most elmaradhatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.