Nyilvános kivégzést terveztek, óriás terrorellenes razzia csapott le rájuk

külföld
2014 szeptember 18., 08:04
comments 43
photo_camera AUSTRALIAN FEDERAL POLICE / AFP

Ausztrália történetének legnagyobb terroristaellenes razziája zajlott le csütörtökön. A rendőrségi műveletben 15 embert őrizetbe vettek. Az ausztrál sajtó szerint a letartóztatottak azt tervezték, nyilvánosan lefejeznek egy véletlenszerűen kiválasztott civilt az Iszlám Állam nevében.

Több mint 800 rendőr vett részt az akcióban. A terrorveszély szintjét már napokkal korábban az eddigi legmagasabb, utolsó előtti fokozatra emelték.

Tony Abbott miniszterelnök a tervezett lefejezésről szóló hírt nem erősítette meg, de azt elmondta, hogy hírszerzési értesülések szerint iszlám szélsőségesek "demonstratív gyilkosságokra" szólították fel ausztráliai támogatóikat.

"Nem egyszerű gyanúról, hanem világos szándékra adott reakcióról volt szó"

- mondta.

A hatóságok becslése szerint nagyjából hatvan ausztrál állampolgár harcol az Iszlám Állam és egy másik szélsőséges szervezet, az an-Nuszra Front soraiban a Közel-Keleten. Tizenöt további fegyveresük már meghalt, köztük ketten öngyilkos merényletet követtek el. Húsz radikális ausztrál a közelmúltban hazatért, őket a rendőrség veszélyforrásként kezeli.

A csütörtöki terrorellenes művelet három helyszíne, Sydney, Brisbane és Logan volt. (MTI/BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.