Semmittevő bajnokság indul Dél-Koreában

külföld
2014 szeptember 18., 06:29
comments 22

Az ázsiai ország a világ technikailag talán leginkább fejlettebb országa: a lakosság hetven százalékának van okostelefonja, mindenhol van internet, és úgy általában, minden online van.

Ennek persze megvannak a maga előnyei is bőven, de egy koreai performanszcsapat most az árnyoldalakra akar rámutatni. A Duo Elect2ronic-ship egy olyan versenyt hirdet, aminek ötven résztvevője nem csinálhat mást, csak üldögélhet.

Az okoseszközök miatt képtelenek vagyunk elmenekülni a külső stimulációk elől akár csak egy pillanatra is. Egy ilyen társadalomban akartam megmutatni a semmitevés ötletét.

- mondta az egyik szervező a koreai médiának.

A résztvevők három órán át nem hallgathatnak majd zenét, nem nyúlhatnak a telefonjaikhoz, nem olvashatnak és nem is alhatnak. Az olyan értelmetlen tevékenységek, mint a fejvakarás, is tiltott lesz.

A három óra után az nyer, akinek a legjobb a vérnyomása és a zsűri szerint a legkipihentebbnek tűnik.

Az egész verseny a mentális egészség fontosságára hívná fel a figyelmet. Jelenleg Dél-Koreában a legmagasabb a stresszel összefüggő öngyilkosságok száma. Ráadásul a hasonló semmittevés tanulmányok szerint felpörgetheti a gazdaságot, segíthet ugyanis a kreatív gondolatok és új megoldások megtalálásában is. (via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.