A WHO szerint hat héten belül 21 ezerre nőhet az ebolás fertőzöttek száma

Egészségügy
2014 szeptember 23., 11:07
comments 10

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése minden eddiginél komolyabb figyelmeztetés arra, hogy nem állnak jól a járvány megfékezésére tett lépések.

A vírus félévvel ezelőtti felbukkanása óta 5800 esetet regisztráltak, az új fertőzések száma viszont exponenciálisan nő Nyugat-Afrikában. A szakértők most attól tartanak, hogy az ebola éveken át a térségben maradhat.

A korábbi járványok az eddiginél mind jóval enyhébbek voltak. Mivel az ebola nehezen fertőz, a megfelelő óvintézkedések után egyszerűen zsákutcába jutott a vírus, és nem tudott már továbbterjedni. Most viszont a jelek szerint túljutottak már azon a szinten, amikor az egyszerű elmúlása reális forgatókönyv lenne.

photo_camera Orvosi csapat Guineában (CELLOU BINANI / AFP)

Közben a gazdaságilag is rettenetes állapotban lévő országokban nincs elég kórházi ágy, kevesen dolgoznak az egészségügyben, és már szappanból és tiszta vízből is hiány van. Guinea, Sierra Leona és Libéria szörnyű humanitárius katasztrófával néz éppen szembe.

Az Egyesült Államok múlt héten jelentette be, hogy több tucatnyi ideiglenes kórházat épít a térségben, és háromezer katonát vezényelnek oda. Anglia és Franciaország is gyógyközpontokkal segít, a Világbank és az UNICEF pedig egymillió dolláros segéllyel száll be. De mindez kevés lehet.

A mostani vírus az ebola-törzsek közül a leggyilkosabb, hetven százalék körül vezet a fertőzés halálhoz. A hiányos egészségügyi ellátórendszer miatt viszont sokaknál már csak a halál beállta után diagnosztizálják az ebolát. Eddig 2800 halálesetről tudni.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) előrejelzése még sötétebb jövőt jósol. Ha nem sikerül gátat szabni a járványnak, a hónap végére 21 ezer új esettel számolnak, január végére viszont 550 ezer és 1,4 millió közötti esetet becsülnek.

Van szakértő, aki szerint a CDC számításai meglehetősen pesszimisták, és nem számolnak azokkal a lépésekkel, melyek már hatályba léptek, és az emberek viselkedése is megváltozhat, látván a járványt maguk körül.

Az ebola terjedésében ugyanis komoly szerepet játszanak a tévhitek és tudománytalan félelmek. Például hiába a tiltás, sokan még mindig maguk temetik el a családtagjaikat, illetve érintkeznek a megbetegedett rokonokkal. Sokan pedig nem mernek orvosokhoz fordulni, mivel él az a képzet is, hogy az orvosok terjesztik a kórt. Az ebola korábban ismeretlen volt Nyugat-Afrikában, ez is okozta a mostani járvány ekkora elterjedését.

A járványról még itt írtunk többet. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.