Varga Mihály akkora megszorítást jelentett be, amekkorát Bokros Lajos óta senki

gazdaság
2014 szeptember 23., 13:23
comments 710

A kormánynak október 15-én kellene benyújtania a jövő évi költségvetési törvény tervezetét a parlamentnek, de ha elfogadják Lázár János már benyújtott módosító indítványát, akkor idén ez a dátum október 30-ra tolódhat. Ez azt jelenti, hogy a Költségvetési Tanács sem kapná meg a tervezetet az önkormányzati választások előtt.

A kormány egyelőre titkolózik a 2015-ös költségvetéssel kapcsolatban, Varga Mihály azonban a Napi Gazdaság keddi konferenciáján két fontos dolgot is mondott a tervezetről. Varga szerint

  1. fokozatosan csökkenteni kell - a GDP arányában 45 százalékra - az államháztartás kiadásait,
  2. szűkíteni az állami újraelosztást.

Idei adatok szerint az államháztartás kiadásai jelenleg a GDP 49,8 százalékán állnak, és a szám az előrejelzések szerint idén 50,6 százalékra emelkedik. A miniszter által javasolt csökkentés tehát GDP arányosan majd 4,8-5,6 százalékpontos mínusz lenne. A Napi.hu számításai szerint

ez 1700 milliárd forintos megszorítást jelent.

Összehasonlításképp: Bokros Lajos a 90-es évek közepén két év alatt ért el az akkori GDP 5 százalékának megfelelő hiánycsökkentést.

Varga ugyan utalt arra, hogy a megszorítási célokat lépésekben érné el, ha hároméves ciklusban gondolkodik, az is több mint 500 milliárdos kiadáscsökkentést jelent évente. (Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.