Álláskeresési bakik, - mit NE tegyünk!

hirdetés
2014 szeptember 24., 07:32
comments 222
ad

Sokszor akaratlanul is elkövetünk olyan szarvas hibákat az álláskereséskor, amellyel csak magunk alatt vágjuk a fát. Összeszedtünk pár tipikus hibát Farkas Dániellel, az egyik vezető állásportál, a Cvonline.hu marketing vezetőjével.

E-mail hibák

Sajnos szinte minden harmadik álláskereső elvágja magát még a szakmai önéletrajz áttekintése előtt. Egy kis keresés után összegyűjtöttünk pár hibát és munkaadói idézetet a legkirívóbb esetekből. Vigyázat, a következő sorok megzavarhatják egyes fiatalabb olvasóink nyugalmát!

Email Továbbítása

"Sűrűn megesik, hogy a pályázók olyan jelentkezéseket küldenek, melyet előtte már több tucat hirdetőnek továbbítottak. Mindez kiderül az e-mail szövegéből, melyben szerepel a teljes előzmény."

Fiam, segíts!

"A CV.doc és Önéletrajz.pdf fájlnevek sem igazán jók, de ezekből szerencsére egyre kevesebb van. Amikor viszont informatikai ismereteket megkövetelő hirdetésre jelentkezik hozzánk egy ötvenes úr Apa_Önéletrajza.doc csatolmánnyal, akkor csak kínunkban nevetünk."

Amikor a munkavállaló támaszt feltételeket

"A pályázatukban feltételeket támasztó munkavállalókból nem szoktunk kérni. Legutóbb egy fiatalember írta bele önéletrajzába, hogy "délután 6-ig haza kell érnie, különben a kutya odapiszkít a lakásba”. Egy másik jelentkező pedig részmunkaidőben meghirdetett állásra jelentkezve küldte el percre pontosan heti szabadidős beosztását, edzéseinek, kedvenc TV műsorainak időpontjával. Felhívta a figyelmünket, hogy jelentkezését tekintsük tárgytalannak, amennyiben a munkaidejét nem tudjuk összeegyeztetni a mellékelt naptárával. Megtettük!"

Chatszobába még jó lehet

Az önéletrajz esélyeinek komoly redukálásához elég egy blőd e-mail cím is. A kedvenceink: kicsisexypussynyuszi@, cukorborso89@, kovacsapu@.

Dokumentum csatolva

Habár bárkivel előfordulhat, hogy lemarad a csatolmány az e-mailről, azért az álláskeresésnél érdemes odafigyelni, mert nagyon sok múlhat rajta. Apropó csatolmány!  Előfordult olyan eset is, ahol a magyar nyelvű CV helyett a pályázó (véletlen) feltöltött egy póréhagymás quiche receptet.

Közösségi média

Ha az első kört valahogy túléltük, nem hivatkoztunk kutyára, macskára, akkor jöhet a következő lépés: a közösségi média. A CareerBuilder felmérése szerint 39 százalékra nőtt azoknak a HR-eseknek a száma, akik a közösségi médiában is ellenőrzik a pályázót. Az álláskeresés folyamán nem árt egy gyors „emberbarát” optimalizálás a közösségi oldalunkon, hogy elkerüljük az olyan alapvető hibákat, mint

  • Minden napra új szelfi - macskával, tengerimalaccal
  • Fotók a tegnap esti buliról - sörrel, röviddel, és nem szomjas barátokkal
  • Még több partyfotó – izzadtan, üres tekintettel
  • Kínos posztok - álláskeresési tapasztalatokról, munkáltatókról, exfőnökről
  • Túlretusált, vagy épp mellbedobós profilkép
  • Helyesírási hibák, káromkodás

Fura fotók az önéletrajzon

Mivel manapság már mindenhová fényképes önéletrajzot kérnek, ez is egy vízválasztó lett a kiválasztás folyamán. Ne tegyünk a CV-be:

  • ballagási tablófotót, ha már elmúltunk 25 évesek
  • bulin készült képet
  • nyaralós, kirándulós, napszemüveges fényképet
  • közös fotót a kedvesünkkel

Egy nagyon abszurd példa volt, amikor gyakornoki pozícióra jelentkező hölgy egy tűzoltó kocsi előtt pózolt locsolócsővel lenge vizes ruházatban. Hacsak nem a tizennyolc pluszos iparágakban szeretnénk szép karriert befutni, akkor bizony ez is kerülendő.

cvonline_PR_0923

A fentebb idézett esetek mellett számos kevésbé érdekes, ám végeredményében azonos kimenetelű pályázatról tudnánk beszámolni. Ezek az esetek nem csak kiragadott példák, sajnos gyakran előfordulnak. Ezért fontos, hogy az álláskeresésünk jól megtervezett és tudatos legyen, nem pedig összecsapott. Sokkal nagyobb sikereket érhetünk el egy átgondolt, felkészült és a munkáltatóra szabott motivációs levéllel és önéletrajzzal, mintha pánikszerűen vagy épp rutinból cselekszünk.

A Cvonline.hu állásportálon rengeteg cikk foglalkozik ezzel a témával, de más hasznos álláskeresési tippek és tanácsok is a rendelkezésre állnak az álláskeresők számára a blogunkon is.  Lehetőség van a személyes kapcsolatfelvételre is, akár e-mailben, akár a Facebook oldalunkon. Egyszóval érdemes először tájékozódni, majd pedig újult erővel nekivágni az álláskeresésnek.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.