Szinte biztos, hogy terrortámadások lesznek Európában

külföld
2014 szeptember 26., 04:38

Komor hangulatban készülnek luxemburgi csúcstalálkozójukra az EU-tagállamok belügyminiszterei. Az előkészületeket ismerő uniós tisztviselők szerint

szinte elkerülhetetlennek látszik egy nagyobb dzsihádista terrorakció.

Ezzel szerintük a belügyminiszterek is tisztában vannak és rettegnek is tőle. "A rendőrségek nem tudják, hogyan kezeljék a helyzetet. Attól tartanak, hogy kezelhetetlen is. És hogy már el is késtek a cselekvéssel" - mondta egy vezető európai tisztviselő egy háttérbeszélgetésen, amelyen hat nagy európai újság vett részt.

Bár ebben a cikkben pont azt írtam, hogy az az Irak és Szíria egy részét megszálló és saját államot kikiáltó IS még nem képes olyan nagyszabású, látványos terrorakciókra, amilyenekre az al-Kaida, ez nem jelenti azt, hogy Európára ne lennének veszélyesek.

Májusban például egy Szíriából hazatérő dzsihádista három embert ölt meg a brüsszeli Zsidó Múzeumnál. És a cikkben példaként említett bostoni bombamerénylet sem igényel összetett szervezést.

A terror egyszerű műfaj

Európa pedig azért van most veszélyben, mert Szíriában többezer uniós polgár harcol a dzsihádistákkal. Hogy pontosan mennyi, arról csak nagyvonalú becslések vannak - az európai terrorelhárítások nem készültek fel a helyzetre, így országonként változó, hogy mennyire megbízható a nyilvántartás. Az biztos, hogy Nagy-Britanniából és Franciaországból több százan csatlakoztak az IS-hez, ahogy rengeteg - a népesség arányában a legtöbb - belga is.

A francia hatóságok szerint 555-932 francia harcolhat Szíriában és Irakban, közülük már 118-an visszatértek. Becsléseik szerint a hazatérők tizede lehet terrorista.

Vagyis, ha háromezer uniós polgár csatlakozott az IS-hez, és hazatértük után a tizedük lesz terrorista

az azt jelenti, hogy 300 dzsihádista terrorista robbantgathat és lövöldözhet a schengeni határok miatt szabadon bejárható EU bármelyik pontján.

Hogy ez mekkora veszélyt jelent? A szeptember 11-i támadások után úgy becsülték, hogy száz európai tagja lehet az al-Kaidának. És már azt is hatalmas veszélynek tartották.

Gyorsan lépni kell

Az európaiakat az amerikai kollégáik is nyomasztják. Ők leginkább amiatt aggódnak, hogy brit és francia útleveleikkel a terroristák vízummentesen léphetnek be az Egyesült Államokba. Épp ezért összehangolt lépéseket követelnek. Az EU is ezen dolgozik, de az együttműködést nehezíti, hogy nemcsak tagállamok között, de tagállamokon belül a különböző rendfenntartó szervek között is nagy az intézményi rivalizálás.

Az a javaslat például, hogy EU-szerte rögzítsék minden, repülővel utazó adatait, amiket aztán 15 paraméter alapján szűrjenek a gyanús alakok azonosítása érdekében, könnyen elbukhat a személyi szabadságra és a magánszféra szentségére az amerikai törvényhozóknál érzékenyebb Európai Parlamentben, vagy Németország ellenállásán.

Németország ehelyett inkább újra szigorítanák a belső határok ellenőrzését. Ezt viszont mások azért ellenzik, mert nagy sorokat okozhatna a reptereken.

A pesszimisták szerint meg akármit is tesznek, már rég késő. A terroristák már hazatértek, és bármikor lecsaphatnak.

És bár a legnagyobb esély a már említett brüsszeli és bostoni merényletekhez hasonló, kisebb támadásokra van, akár látványos akciókat is tervezhetnek a terroristák. A múlt hónapban Belgiumban két török származású hollandot fogtak el, akik egy holland tévé értesülései szerint az Európai Bizottság központját akarták felrobbantani. Az EU terrorelhárításának illetékesei ezt ugyan tagadják - szerintük nincs bizonyíték, ami ezt alátámasztaná -, aggasztó jelek vannak.

Ahogy a szíriai légi háborúról szóló cikkben már említettem, annak egyik célpontja az al-Kaida Horaszan csoportként emlegetett, a legfelsőbb vezetéshez szorosan kötődő szárnya, ami most a világ legprofibb bombagyárosaival dolgozik együtt látványos terrorakciókon. Bár ezek célpontja titkosszolgálati információk szerint az Egyesült Államok volt, Európa sincs tőlük biztonságban. (Via The Guardian. Címlapkép: Peter Macdiarmid / Getty Images News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.