Finnországban egy orosz atomerőmű döntheti el a választást

POLITIKA
2014 szeptember 29., 14:33
comments 107

Az oroszok Fennovoima néven építenének atomerőművet Finnországban, de ezt a helyi ellenzék erősen fúrja. Olli Rehn, aki mostanáig az EU pénzügyi biztosa volt azt mondja, hogy óriási hiba lenne az oroszokra bízni egy ilyen erőmű építését.

Egyre többet hallani arról, hogy az erőmű elavult tervek alapján épülne, hogy gazdasági szempontból bizonytalan az építkezés megtérülése, és hogy az finn gazdasági miniszter helytelenül járt el, amikor szerződést kötött az oroszokkal.

Az egyik fő érve az építkezés ellen, hogy a jelenlegi politikai helyzetben egyáltalán nem kéne együttműködni az oroszokkal, különösen nem úgy, hogy befolyásuk legyen egy ország energiaellátásra.

A finn kormány az uniós országok között egyébkén Magyarországhoz hasonlóan általában is elnéző volt az oroszokkal a mostani konfliktusban, hozzánk hasonlóan például ellenezték szankciók bevezetését. Alex Stubb miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy az országnak hosszabb közös határa van az oroszokkal, mint az összes többi eu tagnak együttvéve, és hogy az ember nem válogathatja meg a szomszédait, de dolgoznia kell érte, hogy minél jobb legyen a viszony (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.