A demokrácia diadala: csak asszonyverőre szavazhatnak Fülöpházán

POLITIKA
2014 szeptember 29., 05:06
comments 73
  • Mit csináljon az, aki Fülöpházán vagy Ásotthalmon lakik, de nem akar szavazni sem az asszonyverő Balogh Józsefre, sem a szélsőjobbos Toroczkai Lászlóra?
  • Maradjon otthon vagy szavazzon érvénytelenül, mert Önt szarban hagyta a többi párt.
  • Más polgármesterjelölt ugyanis nincs ebben a két városban.

Mondjon le 1.

Tavaly november közepén másodszor demonstrált az MSZP a fülöpházi polgármesteri hivatal előtt. Az élettársát megverő Balogh József lemondását követelték, tűrhetetlennek és megengedhetetlennek nevezték, hogy a politikus Fülöpháza polgármestere maradjon. És megígérték, hogy „nem fogják ezt az embert békén hagyni”. Még előre megírt lemondónyilatkozatot is küldtek Balogh-nak.

Mondjon le 2.

Ugyanekkor Gyurcsány pártja, a Demokratikus Koalíció is tüntetett. Mintegy százan követelték, hogy a nőverő Balogh távozzon a közéletből. Ez volt az a demonstráció, ahol Vadai Ágnes festett monoklival jelent meg. Akárcsak korábban a parlamentben, amiért Kövér László büntetést szabott ki a képviselőre (és a büntetést Balogh József képviselő is megszavazta.) Balogh lemondása mellett a házelnök szankciója miatt is tiltakoztak.

photo_camera Fotó: Vadai Ágnes / Facebook

Mondjon le 3.

Szintén novemberben az Együtt-PM szövetség 19 női politikusa közleményben szólította fel Balogh József, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról, és távozzon a közéletből.

Mondjon le 4.

Balogh ekkor már független országgyűlési képviselő volt, miután a Fidesz-frakció az ügy kirobbanása után kizárta a képviselőcsoportból, majd a pártból is. Függetlenként azonban kitöltötte a mandátumát.

Mondjon le 5.

Az LMP véleményét Ertsey Katalin tolmácsolta tavaly tavasszal, amikor arra szólította fel a kormányfőt, hogy "Elég a sunnyogásból, ki az asszonyverőkkel a parlamentből".

Mondjon le 6.

A Jobbik a mandátumához ragaszkodó Balogh miatt még az alaptörvényt is módosította volna, hogy a képviselők visszahívhatók legyenek.

Az óriási felháborodáshoz képest a helyzet az, hogy Balogh Józseffel szemben egyetlen párt sem állított jelöltet Fülöpházán az őszi önkormányzati választáson.

Toroczkai (Tóth) László sem kapott kihívót

Nemcsak Balogh, a szélsőjobbos Toroczkai László is vetélytárs nélkül őrizheti meg tavaly megszerzett polgármesteri székét Ásotthalmon.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója, a székházostromkor a tömeget a Kossuth térről a Szabadság térre átvezénylő Toroczkai időközi választáson lett a 3855 fős Csongrád megyei település polgármestere. Akkor még volt másik jelölt, a fideszes Petró Ferenc. Balos jelölt akkor sem volt, mert a helyi MSZP-sek DK-sok lettek, ők viszont Toroczkait támogatták. Aki ezt nyíltan megtette, azt a DK kizárta, bár azért Gréczy Zsolt szóvivő mentegette őket egy kicsit, ezt írta a választás után:

Toroczkai helyben több vállalkozást működtet, helyieknek ad munkát. Annak is, aki ma már nem szocialista, hanem DK-s párttag. Neki nyilván a megélhetése fontosabb lehet, mint hogy egy párt immár nem akarja, hogy a tagja legyen. Ő és más ásotthalmi lakosok azok, akik vagy elismerve Toroczkai erőfeszítéseit, vagy zsarolásnak engedve, de családtagjaikkal együtt rá szavazhattak. Ráadásul az amúgy rasszista, antiszemita alak helyben ellenzékinek számít, erősen Fidesz-ellenes hangot ütött meg.

Balogh vagy Balogh

Megkérdeztük a pártokat, hogy miért nem állítottak jelöltet Fülöpházán és Ásotthalmon, és mit javasolnak a híveiknek, hogyan szavazzanak. (A Jobbikot csak Fülöpházáról, mert Ásotthalmon a korábban független Toroczkai az ő jelöltjük lett.)

A Fidesz válasza:

A jelöltállításról minden esetben a Fidesz helyi szervezetei döntöttek, több mint 1100 polgármesterjelöltünk és több mint 4000 ezer képviselőjelöltünk van országszerte.

Kire szavazzanak a híveik?

A döntést minden esetben a választók bölcsességére bízzuk.

Az Együtt-PM válasza:

Az Együtt-PM Szövetség ezen településeken valóban nem tudott jelöltet állítani. Fontosnak tartjuk azonban hozzátenni, hogy olyan településeken, mint Érpatak, Felcsút, vagy éppen Alcsútdoboz, hiteles és jó jelölteket indítunk a korrupt fideszes polgármesterek ellen, Szőllősi Gábor, Horváth Judit és Váradi András személyében.

Kire szavazzanak a híveik?

Szavazóinknak azt javasoljuk, hogy ne voksoljanak.

Az MSZP válasza:

Ezen a két településen korábban sem volt jelöltünk, most sincs. Falvakban, községekben, sőt kisebb városokban hagyományosan nem pártok jelöltjei versengenek.
Az említett két településen erős, agresszív jobboldali nyomás nehezedik a lakosságra. Így nem akad ember - az MSZP szerepvállalásától függetlenül - aki az alternatíva képzéssel, ellenzékiséggel járó azonnali reakciókat felvállalná. Az egyre szűkülő nyilvánosságtól távol eső, kisebb településeken tombolja ki magát - igazán - az egyre féktelenebb, autoriter hatalomgyakorlás.

Kire szavazzanak a híveik?

A két említett jelöltet az MSZP határozottan nem támogatja. Az érintett körzetben élő választóinkat arra buzdítjuk, hogy minden körülmények között menjenek el szavazni és az MSZP megyei közgyűlési listájára szavazzanak.

Az LMP válasza:

A párt nem aktív egyik településen sem.

Kire szavazzanak a híveik?

Mindenki belátása szerint, lehetőleg ne támogassa ezeket a jelölteket.

A Jobbik és a DK nem válaszolt.

Balogh és Toroczkai ellen csak az ügyészség van

Balogh és Toroczkai ellen is vádat emelt az ügyészség szeptemberben.

Balogh ellen súlyos testi sértés a vád, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérik. Jövőre kezdődik a pere.

Toroczkaival szemben kényszerítés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat. Ez még az az ügy, amikor 2012 március 15-én behatoltak a Bank Center épületébe, hogy átadjanak egy petíciót az IMF munkatársainak, akik viszont a nemzeti ünnepen nem dolgoztak. A nagyjából százfős csapatot vezető Toroczkai a vád szerint fenyegetni kezdte az épület biztonsági őreit, társai pedig petárdákat robbantgattak és fáklyákat gyújtottak az előtérben. Aztán a rendőrök kihajtották őket.

Akkor most fideszes vagy nem fideszes?

Balogh el is kezdett kampányolni már. Fülöpháza honlapján semmi sem utal arra, hogy Balogh már nem a Fidesz tagja.

photo_camera Forrás: Fülöpháza honlapja

A polgármester életrajzában sem utal semmi a Fidesszel történt szakításra.

A valasztas.hu-n már egészen más a helyzet. Októberben egyáltalán nem indul senki pártszínekben az önkormányzati helyekért, mindenki függetlennek tüntette fel magát. Még a mostani tesület korábbi fideszes tagjai is.

fuloph

Sem Fülöpházán, sem Ásotthalmon nincs egyetlen képviselőjelölt sem, aki valamelyik párt színeiben indulna.

Balogh szeptember óta lelkesen posztolja Facebookján a kormányzati jó híreket, és megosztotta Fülöpháza Község képsorozatát is, ami mindenféle túlzás nélkül nevezhető az év galériájának. Egy baromfi-feldolgozó üzemben tett látogatás megrázó fotói. Ízelítő a 45 képes galériából.
fhaza fhaza2 fhaza3 fhaza4 fhaza5 fhaza6 fhaza7

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.