Ön tudta, hogy Magyarországon nem tartózkodhatnak rasszista emberek?

POLITIKA
2014 szeptember 29., 17:27
comments 141

Vagy legalább is közismert rasszisták nem. Azoknak a rendőrség a napokban meg fogja tiltani a beutazást és az itt tartózkodást.

Semmit sem élveznek jobban a kormánytagok, mint mikor egy fajvédő rendezvényt tilthatnak be. Nem győznek róla eleget beszélni.

Most a kormany.hu-ra került ki Pintér Sándor közleménye, hogy ő betiltja a különböző fajvédő szervezetek Budapestre tervezett konferenciáját. Gyakorlatilag azt írja, hogy nálunk az alaptörvénnyel ellentétes rasszista dolgokat mondani.

Na, most ez így általában elég problémás kijelentés. A magyar bíróságok ritkán ítélnek el bárkit rasszista bűncselekményért. Amikor igen, akkor jellemzően a magyarok sérelmére elkövetett rasszizmust állapítják meg. Nálunk - legalább is az ítélkezési gyakorlat alapján - a kisebbségekkel szemben nem szokta az emberek törvénysértő módon rasszistáskodni.

Tehát az alaptörvényben az elv benne van, de hogy konkrétan milyen cselekedetről vagy mondatról állapítja meg a bíróság, hogy rasszista, az egy picit árnyaltabb kérdés. Meg azt az alkotmányon túl más törvény is szabályozza.

Aztán az is benne van a közleményben, hogy

"Pintér Sándor utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy (...) kezdeményezze a konferencia közismerten rasszista nézeteket terjesztő előadóival szemben a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését."

Mit jelent az, hogy közismerten rasszista? Sokan ezt mondják róla? Pintér Sándor szerint az? Az is elég nagy újdonság, hogy közismerten rasszista emberek nem tartózkodhatnak Magyarországon. Mi a helyzet mondjuk egy olyan politikussal, aki mondjuk listázná bizonyos államok polgárait Magyarországon? Ő rasszista? Közismerten az? És ha igen, akkor tartózkodhat Magyarországon, vagy ha egyszer elutazik nyaralni, akkor már sosem engedik vissza?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.