Kína kemény fenyegetést küldött a hongkongi tüntetőknek

külföld
2014 október 02., 07:36
comments 66

Megtört az a taktika, hogy a pekingi kormány nem szólal meg a hongkongi, demokráciapárti tüntetések ügyében, és hagyja, hogy a Peking irányítása alá tartozó helyi főminiszter beszéljen csak a tüntetőkkel. Miután szerdán a diáktüntetők ultimátumot adtak a város vezetőjének, hogy vagy távozik csütörtök este, vagy pedig kormányépületeket fognak elfoglalni.

Az éppen Washingtonban járó kínai külügyminiszter, Vang Li arról beszélt, hogy minden, ami Hongkongban történik, Kína belpolitikai ügye, és ott valójában illegális tüntetések zajlanak.

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka 3000 ember volt az utcákon, az AFP erős rendőri jelenlétről számolt be a kormányzati épületek környékéről. A BBC helyszíni beszámolója szerint viszont a mostani, csütörtök reggeli tömeg volt a legkisebb a tüntetések hétfői kezdete óta.

A kínai kommunistapárt közben az általa irányított napilapban közölt kemény hangvételű cikkben is üzent. Többek között azt, hogy a hongkongi választások legitimek, szemben a tüntetésekkel, amik még ártanak is Hongkongnak.

Ha ezek folytatódnak, a következmények elképzelhetetlenek lesznek.

- üzent pártsajtóján keresztül a kínai diktatúra. Az állami média többi szereplője is beszállt a gyalázkodásba, a résztvevőket radikálisoknak nevezték, és meg nem nevezett külföldi erőket vádoltak azzal, hogy támogatják a tüntetőket. A hivatalos pártsajtóban megjelentetett üzenet azonban még ezeknél is durvább, mivel ez nem képzelhető el a kínai kommunista párt leokézása nélkül.

Ebben abban is írnak, hogy a tüntetők a hongkongi társadalom alapjait ássák alá, és valójában pár önző ember csak az orránál fogva vezet több ezret.

Ugyanez a lap volt az is, amelyik 25 évvel ezelőtt a Tiananmen téren tüntetőknek is hasonló hangnemben üzent. (BBC, Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.