Már az energiatakarékos szellőztetésnek is van szakboltja

energiatakarékosság
2014 október 03., 16:07

2010-ben hozott egy döntést az EU, miszerint 2019-től kezdve minden új középület, 2021-től kezdve pedig minden új épület energiafelhasználása közel nulla kell, hogy legyen. Számos egyéb technikai tényező mellett nagyon fontos szempont lesz a friss levegő biztosítása, hiszen ezek a modern épületek csak hővisszanyerős gépi szellőzéssel válnak az emberek számára hosszú távon élhetővé.

Ezt az uniós irányelvet igyekszik kihasználni a Lindab, ez a svéd érdekeltségű építőipari vállalat, Magyarországon is. A cég neve sokaknak nem ismeretlen, forgalmaznak például fém tetőborítást is a köznépnek, leginkább azonban nagyvállalatok és autógyárak szellőzőrendszerének kialakításában voltak érdekeltek az elmúlt években. A cég biatorbágyi telephelye most tovább bővült, október elsején új légtechnika szaküzletet nyitottak.

A Szakmai Nyílt Nap (erre hívták meg a Verdét is) keretében megszólalt Rickard Lindqvist, az orosz, a kelet-európai és a török régióért felelős Lindab AB Regionális igazgatója, aki örül a beruházásnak - külön kiemelte, a magyar értékesítési szakemberekre nem csak országos, de regionális szinten is fokozottan számítanak.

Majd jött Mikó András,a Lindab Kft. üzletágvezetője, tőle megtudhattuk, ki is az új vevőkör. Szívesen látnák partnerként az iskolákat és tornatermeiket, az üzlet- és vendéglátó-helyiségek kivitelezésével foglalkozó kisebb cégeket, de akár magánszemélyeket is, családi házak esetén. Az új üzletben lehetőség van szaktanácsadást is kérni, hiszen a nyitvatartási idő alatt szakmérnökök állnak a vevők rendelkezésére.

Beszélt még Takács János, a Svéd Kereskedelmi Kamara elnöke, természetesen nagyon boldog és büszke, miként a biai polgármester, Tarján István is. Dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal megbízottja kihasználta a lehetőséget, hogy egy kicsit Több Tiszteletet vívjon ki a magyaroknak. Arról beszélt,miként csökken a munkanélküliségi ráta egész Pest megyében, egész Magyarországon, sőt, Európában nálunk a legjobban, és utalt arra is, hogy a Lindab bővítéséhez hasonló akciók az új, egyszerűsített engedélyeztetési rendszernek köszönhetően 100 nap leforgása alatt megvalósulhatnak, szemben a fejlődő Németországgal, ahol ez legalább 200-220 nap. Na ugorgyunk.

A jelenlegi szaküzlet megnyitása egy pilotprojekt, melynek sikere esetén az elkövetkezendő 3-5 évben országos szinten további négy hasonló bolt megnyitását is tervezi a cég. Debrecen lehet a következő pont, ahol szellőzéstechnikai szaküzletben tájékozódhatnak beruházás előtt az építkező cégek, polgárok.

Miután mindenki elmondta a magáét, és megtekintettük az üzlethelyiséget, körbenéztünk az üzemben is. Szorgos kezek dolgoznak félautomata gépekkel, vágják, formázzák, illesztik a lemezeket egymáshoz. Kicsit zajos, de elég menő, ahogy egy gép lézerrel megvágja, egy másik meg feltekercseli az acéllemezt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.