Miért a holland gyerekek a legboldogabbak a világon?

érdekes adat
2014 október 04., 19:49
comments 247

Az UNICEF felmérése szerint a holland gyerekek a legboldogabbak a világon. A kutatók öt kategóriát vizsgáltak és háromban Hollandia az abszolút első helyen végzett. Itt nőnek fel a legnagyobb anyagi biztonságban, a legjobb oktatást kapják, és a legkevésbé Hollandiában vannak kitéve veszélyforrásoknak. De mi lehet minderre a magyarázat? A findingdutchland.com szerzője nyolc pontba szedte össze a lehetséges válaszokat:

1. A holland szülők maguk is boldogok

Nem meglepő módon összefüggés van a szülők és a gyerekek boldogsága között. És a holland szülők jól érzik magukat (:P), amit az ENSZ egy másik kutatása is megerősít, ugyanis a Hollandok a negyedik legboldogabb nemzet a világon.

photo_camera Dirk Kuyt holland labdarúgó üdvözli gyermekét a válogatott edzésén, a brazíliai vébé idején. Fotó: AFP/ YASUYOSHI CHIBA

2. A holland anyák ritkán lesznek depressziósak

A holland pszichológus és újságíró, Ellen de Bruin, "A holland nők nem lesznek depressziósak" című könyve szerint a kulcs a szabad akaratban keresendő, a holland nők maguk dönthetnek az életük fontos kérdéseiben. És nem utolsó sorban itt a legmagasabb a részmunkaidőben dolgozó, gyereket nevelő nők aránya. A kismamák 68%-a heti 25 órában dolgozik, így marad idejük a családjukra és magukra is.

3. A holland apák egyenlőbb szerepet töltenek be a gyereknevelésben, mint máshol

Egyre több és több holland apa vállal kevesebb munkát. Tipikusan heti négy napot dolgoznak, és az egyik hétköznap teljes egészében a gyerekükkel törődnek. A holland apák harmada részmunkaidőben dolgozik csak.

4. A holland gyerekek nem versengenek egymással az amúgy is stresszmentes iskolában

Nincs vagy szinte alig van házi feladat, így több idejük marad azzal foglalkozni, amivel gyerekkorban foglalkozni kell. Az általános iskola elvégzése után minden gyerek kitölt egy úgynevezett CITO-tesztet, amelynek eredménye alapján neki megfelelő középiskolába kerülhet. Ez a rendszer is csökkenti a versenyszellemet, akárcsak az a tradíció, hogy az egyetemeken nincs felvételi teszt, hanem az első évek alatt kiderül úgyis, hogy a diák jól választott-e.

5. Csokis-vajas fehér kenyeret reggelizhetnek. Minden reggel!!!

A szerző meglepődött az UNICEF megállapításán, hogy a holland gyerekek egészségesen reggeliznének. Szerinte csokis kenyeret esznek csokis kenyérrel. De az mindenképpen igaz, hogy a reggeli szociális tevékenység, a holland családok szinte mindig együtt reggeliznek.

6. Megvan a joguk, hogy bármikor kifejtsék a saját véleményüket

Amilyen korán csak képesek rá, a holland gyerekektől elvárják, hogy saját véleményük legyen, és a szüleik figyelmesen meg is hallgatják a gyermekeiket.

7. NAGYINAP!!!

A holland gyerekek egy héten egyszer egy napot a nagymamájukkal töltenek (na látszik azért, hogy nem akkora még az egyenlőség, ugyanis nincs NAGYPAPA nap, ugye!?). Nagyon sok holland nagymama tölt be fontos szerepet az unokájának a felnevelésében.

8. A holland kormány minden hónapban pénzt ad a szülőknek

Gyereket nevelni költséges mulatság. Az USDA szerint az Egyesült Államokban felnevelni egy gyereket a 18. születésnapjáig hozzávetőlegesen negyedmillió dollárba kerül. A megszorító intézkedések és a recesszió ellenére a holland kormány még mindig bőkezűen támogatja a szülőket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.