Boldog áldozati ünnepet kívánunk minden kedves muzulmán olvasónknak!

ünnep
2014 október 04., 14:02
comments 127
photo_camera Orosz muszlimok imádkoznak a moszkvai Nagymecset közelében az Íd al-Adhá ünnepen. 2014. október 4. Fotó: VASILY MAXIMOV - AFP

Ma van az Íd al-Adhá, az iszlám áldozati ünnep, amikor a hívek arra emlékeznek, hogy Ábrahám kész lett volna feláldozni fiát Istennek. Szerencsére tudjuk, hogy Isten végül megkegyelmezett Ábrahámnak és a fiúnak. Ilyenkor a hívek is állatáldozatot - általában bárányt, de van, ahol kecskét vagy tevét - mutatnak be Allahnak. Az állat húsát szétosztják a rászorulók között. Sajnos csak egyszer tartózkodtam olyan országban Íd al-Adhá alatt, ahol viszonylag sok muszlim él, 2006-ban januárra esett az ünnep, és éppen Mali fővárosában, Bamakóban voltam. Napközben minden minibuszon bárányokat és kecskéket szállítottak, este sikamlós volt az utca a sok vértől, de nagyon finom bárányt ettem. A Korán 37. szúráját ajánlom olvasásra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.