Meghalt egy brit férfi Macedóniában, lehet, hogy az ebolától

Egészségügy
2014 október 09., 20:17
comments 69

Ezt közölte egy magas rangú macedón kormányzati tisztségviselő. A hatóságok karantén alá helyezték a szállodát, ahol a brit férfi lakott, és nem engedik ki az ott tartózkodó másik britet, aki szintén a betegség tüneteit mutatta, és a személyzetet sem.

Egy egészségügyi illetékes szerint az elhunyt brit férfi október 2-án érkezett Szkopjéba Nagy-Britanniából, és ma délután sietett a szállodába, ahol néhány órával később meghalt. Attól tartanak, hogy a vírussal Angliában került kapcsolatba.

Jovanska Kostovska, a tárca fertőző betegségekkel foglalkozó bizottságának illetékese sajtóértekezleten elmondta, hogy a brit férfinek magas láza és belső vérzése volt, hányt, és az állapota rohamosan romlott. Minden, az ebolára jellemző tünet jelentkezett nála – közölte az illetékes. A betegtől vett mintát Németországba küldték egy laboratóriumba, hogy a halál pontos okát megállapítsák.

Európában ebolapara van

Csehországban ebola gyanúja merült fel egy ötvenes cseh férfinél, aki 22 napja érkezett haza Libériából. A férfit, akinek láza van, de más ebolatüneteket nem mutat, megelőző intézkedésként a prágai Na Bulovce kórházba szállították.

Spanyolországban ma rosszabbodott annak az ápolónőnek az állapota, aki egy Afrikából hazatért, ebolabeteg spanyol paptól kapta el a fertőzést. A 44 éves Teresa Romero az első személy, aki Afrikán kívül kapta el a járványt. Madridban további négy embert különítettek el, akiknél felmerült a fertőzés gyanúja. Összesen már hét embert helyeztek elkülönítőbe, de eddig csak az ápolónő tesztje volt pozitív közülük. A többiek között van az ápolónő férje és két orvos, akik kezelték őt. Három másik embert már elengedtek az elkülönítőből tegnap este, miután a tesztjük negatív lett.

A járvány eddig legalább 3800 halálos áldozattal és 8000 fertőzöttel járt. (MTI, Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.