Ilyen az, amikor valaki 33 év után lát először, hála a bionikus szemnek

TUDOMÁNY
2014 október 12., 16:28
comments 114

A bionikus szemeknek köszönhetően évtizedek óta vakon élő emberek kaphatnak valamennyit vissza az elveszített látásukból.

Larry Hester egyike az elsőknek, akik bionikus szemet kaphatott az Egyesült Államokban. Az implantátum egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy a világos és a sötét között különbséget tegyen. Hogy ez mit jelent mégis egy évtizedek óta vak férfinak és a családjának, azt megmutatja ez a videó:

Az Argus II  névre keresztelt eszközt a Duke Eye Center fejlesztette ki. Tavaly kaptak gyártási és forgalomba hozási engedélyt, miután sikerrel alkalmazták 30 embernél. Nem ez az egyetlen központ, ahol ilyen fejlesztéssel próbálkoznak,a világ számos kutatócsapata dolgozik a mesterséges látás kialakításán.

A bionikus szem hasonlóan működik, mint a hallást javító implantátumok. A fényt egy kamera érzékeli, ami a jelet elektromos jellé alakítja, az agykéregbe ültetett implantátum pedig hatvan mikroszkopikus elektróda segítségével kommunikál az aggyal. Ezzel gyakorlatilag kikerülik a sérült vagy beteg látószervet, és közvetlenül kommunikálnak az aggyal.

A kísérletek során rögzített legjobb eredmény is bőven alatta van annak a szintnek, ami alatt orvosi értelemben valaki vaknak számít. De most minden kutató a technológia gyors fejlődésében bízik.

Az Argus II típust elsősorban olyan örökletes szembetegségek ellen szánják gyógymódnak, mint mondjuk a szemideghártya gyulladás (retinitis pigmentosa), amitől világszerte legalább 1,5 millió ember szenved. (IFS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.