Megölték a diákok elhurcolásával vádolt mexikói drogbanda vezetőjét

külföld
2014 október 14., 18:16
comments 20

A biztonsági erők lelőtték annak a mexikói drogkereskedő bandának az állítólagos vezetőjét, amelyik a mexikói hatóságok szerint rendőrök segítségével elhurcolt 43 egyetemistát, és közülük legalább 17-et megölt az ország déli részében található Guerrero államban.

A rendőrség és a hadsereg tagjaiból álló szervezet egy név nélkül nyilatkozó tagja kedden az AP hírügynökségnek azt mondta, a szövetségi biztonsági erők a szomszédos Morelos állam területén végeztek Benjamín Mondragónnal, a Guerreros Unidos nevű bűnözői csoport vezetőjével.

A hatóságok szerint a Guerreros Unidos fegyveresei szeptember 26-án 43 egyetemistát elhurcoltak a Guerreroban fekvő Iguala városából. Az incidens azután történt, hogy rendőrök aznap őrizetbe vették a diákokat egy tüntetésen, amin összetűzések alakultak ki a biztonsági erők és az egyetemisták között. A konfrontációban a rendőrök hat fiatalt megöltek.

Ügyészek szerint elfogásuk után a biztonsági erők tagjai maguk adták át a diákokat a bűnözőknek. A rendőrség szerint a banda kapcsolatban állt Iguala polgármesterének családjával. Arra egyelőre nem derült fény, hogy pontosan miért támadták meg a rendőrök a diákokat, illetve miért adták át őket a bandatagoknak, ahogy azt sem tudni, hogy elhurcolásuk után mi lett a fiatalok sorsa. Egyes találgatások szerint baloldali politikai nézeteik, mások szerint védelmi pénzekkel kapcsolatos nézeteltérések vezettek a történtekhez. (Talán nem véletlenül kellett elfogás helyett megölni Benjamín Mondragónt.)

Az elképesztő tömeggyilkosság miatt tüntetők százai hétfőn felgyújtották az ország déli részében található Guerrero állam kormányzatának székhelyét, és Ángel Aguirre kormányzó lemondását követelték. Guerreróban tanárok, diákok és helyi lakosok több mint két hete folyamatosan tüntetnek az egész Mexikót felkavaró eset miatt. A szülők bíznak benne, hogy az eltűntek még élnek, és követelik, hogy a hatóságok találják meg őket.

Nemrég találtak egy tömegsírt a város közelében 28 összeégett holttesttel, és két bűnöző bevallotta, hogy meggyilkolt 17 diákot. A holttestek vizsgálata jelenleg is folyik, de Ángel Aguirre kormányzó azt mondta, hogy a tömegsírban talált emberek nem mindegyike diák. A hatóságok 34 embert, köztük 26 rendőrt őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.