Kizsákmányolás! Az amerikaiak 90 százaléka semmivel sem lett gazdagabb 1984 óta!

gazdaság
2014 október 18., 14:24
comments 48

Pikketyzmus biturbó: tegnap az „amerikai jegybank szerepét betöltő” FED elnöke, Janet Yellen fejezte ki aggodalmát az amerikai társadalomben növekvő vagyoni különbségek miatt, ma meg már két kutató, Gabriel Zucman (London School of Economics) és Emmanuel Saez (University of California) dolgozatától hangos a gazdasági sajtó. A tanulmány legdöbbenetesebb megállapításai:

  • Az amerikai társadalom leggazdagabb rétege, a felső 0,1 százalék (körülbelül 160 000 család) birtokolja a háztartások összesített vagyonának 22 százalékát.
  • Az alsó 90 százalék vagyona körülbelül ugyanannyi, mint amennyi 1986-ban volt.

Egyébként az alsó 90% vagyona is meredeken növekedett 1985 és 2008 között, de a válság sokkal súlyosabban érintette a kevésbé vagyonosakat, mint a gazdagokat. A felső 1% vagyona is hatalmasat zuhant 2008 után, de 2010-re már újra gyarapodni tudtak, és mára visszakapaszkodtak a 2008-as szintre. Az alsó 90% pedig nem tudott kilábalni a válságból, összesített vagyona még 2010 utén is csökkent. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.