Amerikai ügyvivő: Nem kell ránk várni, hogy a magyar kormány fellépjen a korrupció ellen

POLITIKA
2014 október 19., 18:57
comments 313

Továbbra sem árulja el az Egyesült Államok ügyvivője, André Goodfriend, hogy a magyar kormányzati tisztségviselők közül kik kerültek rá arra a listára, akik korrupciós ügyek miatt nem léphetnek be az USA-ba. De azt üzente a kormánynak, hogy ne tőlük várják az információkat a korrupciós ügyekről, azokról tudomása van a kormánynak is.

Az ATV Szabad szemmel című műsorában Goodfriend végig azt hangoztatta, hogy a beutazás megtagadása nincs összefüggésben egyéb más ügyekkel, így a civilek vegzálásával, amit egyébként a legfelsőbb szintekről kritizálnak. A tiltás az Egyesült Államok és a listára került magánszemélyek ügye. Udvariasságból tájékoztatták csak hétfőn a Külügyminisztériumot, hogy kormányzati tisztviselők nem utazhatnak be Amerikába, méghozzá azért, mert korrupciós ügybe keveredtek. Nem kérték, hogy a külügy tegyen bármit, és jelezték, hogy azt személyesen is megbeszélik az érintettekkel. Neveket nem árultak el.

Aztán amikor Szijjártó Péter behívatta, neki is elmondta, hogy ez egy vízumügy, ami az Egyesült Államok és az adott személyek között zajlik. A nyilvánosság elé is csak azért álltak ki, mert egy megjelent, ami valótlanságokat tartalmazott. A Napi Gazdaság lényegében azt állította, hogy a belépés megtagadása egyfajta bosszú azért, mert amerikai cégek ellen adóhatósági vizsgálat volt. Az amerikai diplomata nem akart spekulálni, hogy miért jelent ez meg a kormányhoz közelálló lapban, de tisztázni akarták, hogy nincs ilyen összefüggés.

Arra a kérdésre, hogy milyen bizonyítékokra alapozták a kitiltást, egy többkörös válaszból lehet valamit sejteni. Az ügyvivő előbb példaként hozta fel a korábbi jelentésükben már szereplő trafikengedélyek kiadását és Horváth András egykori NAV-alkalmazott ügyét. Végül elmondta, hogy nem csak sajtóhírekre alapozva hozták meg a döntést, egyénekkel folytatott beszélgetésekből és más vizsgálatokból szűrték le, hogy kik érintettek korrupciós ügyben. De ezek az információk szerinte a magyar kormánynál is ott vannak. A nyilvánosság elé ők ezekkel nem fognak kiállni.

Neveket nem akart mondani, sőt még abba sem ment bele, hogy szűkítse a kört, milyen szintekig ért el a korrupció. Annyit mondott, hogy a kormányzati tisztviselőknél a legalacsonyabbtól a legmagasabbig szintekig lehetnek a listán lévők.

És bár azt tagadta, hogy összefüggés lenne a magyar kormányzatot mostanában egyre többet ért, például a civilek vegzálása miatt egyenesen elnöki szintről érkező amerikai bírálatok és a korrupció miatti belépési engedélyek megtagadása között, azért kitért a kritikákra is. Szerinte egyre nagyobb az átláthatóság hiánya, romlik a szabadság helyzete. Mindezért már korábban is aggódtak, de most elért egy kritikus tömeget, emiatt kapjuk a bírálatokat az Egyesült Államokból. 

Nem ment bele abba, hogy 1-től 10-ig értékelje a magyar-amerikai kapcsolatok jelenlegi állapotát, amit úgy jellemzett, hogy a remény üzenete. Nyitott párbeszédeket szeretnének folytatni, szövetségesek között ez viszi előre a dolgokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.