Felszínre törnek a magyar hanglemezipar magára hagyott torzszülöttei és szomorú tréfái

zene
2014 október 19., 05:45
comments 17

Átmulatott hétvégi éjszakákat követő bágyadt délelőttökre kitalált zenei sorozatunkban most tényleg egy igazán különleges mix következik. A Brékcsokkerz kollektíva tagjai ereszkedtek le a magyar popzene-történelem tudatalattijának bugyraiba, hogy onnan rég elfeledett szintetizátoros őrültségeket hozzanak a felszínre a szintipop, az alter és a new wave világából.

Az egyórás nemzeti trash-mixben olyan előadók követik egymást, mint Zalai Tibor és a Hipnózis, Torma, Csokonai Vitéz Műhely, Dr. Beat, Waszlavik, Kormorán, Smog, Payer Öcsi, O.J. Sámson, Voga-Turnovszky, Kampec Dolores, Nagy Feró, Szűcs Judit vagy Juszt László. A válogatás egyben egy október 23-ai buli beharangozója is, amin hasonló lemezek pörgetés mellett Waszlavik Gazember László is fellép majd.

444_hangOver_#70 - Brékcsokkerz - Túltoltuk, a metamix by !!444!!! on Mixcloud

Magáról a projektről szerencsére kaptunk is egy elég kimerítő leírást:

"A Brékcsokkerz nemzeti bíttúró gittegylet tíz éves ámokfutásának végére az ólomsúlyú másnapok kérlelhetetlenségével teszi ki a pontot a "Túltoltuk - a metamix". A Csokkerek sokkterápiával gyógyítanak: kültelki bolhapiacokon és könyvtárkiárusításokon összekukázott újhullámos, alternatív, szintipop és kortárs zenei lemezek a homloklebeny hasogató elpusztításával lökik át a haláltusáját vívó tudatot az experimentális rendszerváltó villanydiszkó neonfényű ragyogásába.

A ma még aktív Brékcsokkerek - Bahama Káosz, Suhaid, Shuriken - tíz évet töltöttek a magyar popzenetörténet felhagyott lemezbányáinak mélyén. Csorba csákányaik nyomán sorra fordultak ki a földből a hazai hanglemezipar magára hagyott torzszülöttei, elfuserált kísérletei, szomorú tréfái és rossz szájszagú delíriumos rémálmai, melyekkel évi egy-két alkalommal, nemzeti ünnepeken megrendezett bulijaikon tették próbára belterjes közönségük tűrőképességét.

Bár hamar megjelentek a buli-koncepciót koppintó bé-ligás retro DJ-k, a Csokkerek magabiztos erőfölényét a rendezvényeiket beharangozó mixek sora igazolja. Ezek az egyre szélsőségesebb, ismeretlen előadókat és nem létező lemezeket felvonultató hangkollázsok megvadult kombájnokként tarolták le az általánosan elfogadott műfajok jól fésült tábláit, hogy a tarlón új irányzatok sarjadhassanak. De ennek most vége.

szoro

Tíz éves fennállásuk első búcsúbulijukkal ünneplő Brékcsokkerz a Gólya kocsmában Október 23-án Waszlavik Gazember László vendégszereplésével és popsámán-energiasugaraiban fürdőzve földelik el a projektet."

A mix annyira friss, hogy hajnali hatkor kaptuk meg, a maszterelést Jumo Daddy hozta össze. A Brékcsokkerz korábbi mixet itt lehet megtalálni, és még egyszer: október 23-án pedig ennek a válogatásnak szellemében lesz táncmulatság Waszlavik Gazember Lászlóval a Gólyában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.