Hongkong vezetője külföldi erőket sejt a tüntető diákok mögött

külföld
2014 október 19., 18:20
comments 30

Egy tévéinterjúban beszélt erről a város főminisztere, Leung Csun-jing. A városban hetek óta zajlanak a tüntetések, amiken főleg diákok vesznek részt, akik szabad választást szeretnének. Jelenleg ugyanis úgy fest a helyzet, hogy a következő választásokon csak három jelöltre lehet majd szavazni, ezeket pedig egy a kínaiak által felügyelt tanács fogja megnevezni.

Leung megszólalása két nappal azelőtt jött, hogy elvben találkozni fog a tüntető diákok vezetőivel. A tárgyalásukat élőben fogják közvetíteni a televízióban. A főminiszter szerint a tüntetések három hétre megbénították a hivatalosan Kínához tartozó, de különleges státuszt élvező várost. Leung arról is beszélt, hogy az eseményeket már a tüntetések szervezői sem tudják irányítani. Az utóbbi napokban több kisebb összetűzés is volt a rendőrök és az utcán lévő fiatalok között.

photo_camera (NICOLAS ASFOURI / AFP)

A város kormányzója bár arról beszélt, hogy nem teljesen helyi mozgalmak szervezik a tüntetéseket, és külső erők is részt vesznek azokban, arra nem volt hajlandó, hogy az interjúban megmondja, melyik országokra gondolt.

A kínai politikusok az utóbbi időben többször figyelmeztették a világot, hogy nem szeretnének külföldi beavatkozást tapasztalni Hongkongban, az állami sajtó pedig többször vádolta meg a nyugatot zavarkeltéssel.

A tüntetések szervezői viszont tagadták, hogy bármiféle külső tényező befolyásolná a munkájukat. Az egyik tüntető, Jeffrey Hui azt mondta a BBC-nek, hogy az utcákon

csak a város polgárai vannak, tisztán csak azok, akik Hongkongban élnek, akik tőrödnek Hongkonggal, és akik kiállnak érte és szembe mennek a rezsimmel.

A három héttel ezelőtti több tízezres tüntetésekhez képest az utóbbi napokban megcsappant a résztvevők száma, de még mindig akadnak, akik a városközpontban táboroznak. Leung az interjúban nem erősítette meg, hogy a kormány tervez-e újabb lépéseket a tüntetések felszámolására, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a békés megoldásokban bízik. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.