Gyurcsányt tizede ennyiért is elővették az amerikaiak

külföld
2014 október 21., 13:33
comments 72

A Wikileaksre kikerült amerikai diplomáciai iratok szerint elég volt az előző kormányfőnek csak bizonytalankodnia az orosz ügyekben ahhoz, hogy keményen noszogatni kezdjék. Sajnos a mostani nagykövetségi jelentésekhez nem lehet hozzáférni, de a 2010 előtti időszakból rengeteg Budapestről Washingtonba küldött jelentés olvasható a Wikileaksen.

Ezekből kiderül, hogy az amerikaiak mindig is nagyon figyeltek arra, hogy a magyar kormány mennyire barátkozik az oroszokkal.

2007 júliusában például felkészítő anyagot írt az akkori nagykövet a Budapestre készülő külügyi államtitkárnak, és nem vázoltak túl kedvező képet Gyurcsány Ferencről. A szöveg szerint Gyurcsány külpolitikai elköteleződése rögtönzésekre alapul, és nem világos, hogy mennyire lojális az oroszokhoz, és mennyire az amerikaiakhoz. Ezért határozottan figyelmeztetni kell, hogy legyen sokkal egyértelműbb.

Pedig akkoriban sokkal nyugodtabb volt a helyzet mint most: nem volt háború Kelet-Európában, az oroszok akkor még Grúziát sem bombázták, nem épült a Déli Áramlat (csak szó volt róla), Magyarország nem vett atomerőművet az oroszoktól. Boldog békeidők voltak azok a mostani helyzethez képest.

Az oroszokkal akkoriban barátkozni kezdő Gyurcsányt ennek ellenére Washingtonból nyomasztani kezdték, hogy a vitás ügyekben álljon ki határozottabban a nyugati szövetségesei mellett. Amikor a jelzésekre nem reagált, akkor Charles Gatit és Tom Lantost kérték meg, magyarázza el a magyar krományfőnek, hogy nem lehet mismásolni. Erre bíztatta a nagykövet is az érkező államtitkárt.

Az akkori követségi üzenetben az is benne van, hogy a washingtoni magyar követségről nem küldik el a magyar kormánynak a kritikákat, hanem megszépítik az üzeneteket.

A Fidesz akkor még szerette Amerikát

Az akkori levél kitér a Fideszre is. Azt írják, hogy Orbán Viktor nagyon barátkozna az amerikaiakkal, „Orbán kijátssza a transzatlanti kártyát”, de a nagykövet nem tudja eldönteni, hogy komolyan is gondolja, vagy csak számításból próbál jóban lenni az amerikaiakkal.

Egy másfél évvel későbbi  jelentés szerint a fideszes Németh Zsolt (külügyi államtitkár volt 2010-2014 között) már arról beszélt az amerikaiaknak, hogy nagyon problémásnak látja Gyurcsány viszonyát Putyinnal. Németh arról győzködte akkoriban az amerikaiakat, hogy jelezzék határozottabban, hogy a közép-európai országok mellett vannak, mert az orosz nyomás erősödik a térségben. Németh máskor arról beszélt, hogy kulcsfontosságú, hogy a Nabucco vezeték épüljön meg a Déli Áramlat helyett, az orosz függéstől szabadulni kell, de ehhez határozott amerikai támogatásra lesz szükség.

Azóta a Fidesz és vezetői sokkal közelebb kerültek Putyinhoz, mint amiről Gyurcsány Ferenc valaha is álmodni mert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.