Hogy mondják az amerikai külügyben, hogy Szijjártó? Csidzsátó!

cukiság
2014 október 21., 12:59
comments 97

Sajtótájékoztatót tartott tegnap Washingtonban Marie Harf, az USA külügyminisztériumának helyettes szóvivője, egyébként a CIA volt szóvivője. Szóba került a világ szinte összes válságpontja, Törökország, Kuba, Irán és Libanon, aztán közvetlenül Japán után, de még az Ebola előtt sorra került az igazán forró téma: Magyarország. Íme a parázs kérdezz-felelek magyarul, az eredeti változat itt olvasható.

KÉRDÉS: Rátérhetek Magyarországra?

MS. HARF: Igen.

KÉRDÉS: Tudom, hogy nem gyakran beszélünk Magyarországról, de úgy tűnik, az USA beutazási tilalmat rendelt el több magyar kormánytisztviselő ellen.

MS. HARF: Így tettünk.

KÉRDÉS: A hét végén tudósítottunk erről. És ez akkor történik, amikor, azt hiszem, a külügyminiszter, akinek a nevét, attól tartok, nem tudom rendesen kiejteni - Szijjarto - kedden Washingtonba érkezik. Több magas szintű megbeszélést folytat majd. Arra vagyok kíváncsi, hogy meg tudja-e erősíteni, hogy a) kivel találkozik, b) miért léptették érvénybe ezeket a beutazási tilalmakat, már ha életbe léptették őket, és ki ellen.

MS. HARF: Így történt. Ez, azt hiszem, a múlt héten történt. a 7750-es számú elnöki rendeletet alkalmaztuk néhány jelenlegi és volt magyar tisztviselők ellen. Ez felhatalmaz arra, hogy megtagadjuk a vízumot olyan jelenlegi vagy volt kormányhivatalnokoktól, akik közhivatali korrupciós ügyekbe keveredtek. Nem kommentáljuk a részleteket arról, hogy kik ezek, mint arra valószínűleg emlékszik a más országokban foganatosított vízummegtagadási ügyekből.

KÉRDÉS: Tehát feltételezhetjük, hogy ez nem érvényes a külügyminiszterre, hiszen ő ...

MS. HARF: Azt hiszem, ezt joggal...

KÉRDÉS: Rendben.

KÉRDÉS: Tehát alapvetően azért tagadják meg, mert korrupcióval vádolják őket?

MS. HARF: Korrupcióval, így van. És nézze, Magyarország közeli barátunk, szövetségesünk. Folyamatos párbeszédet folytatunk a kormányával a korrupciót célzó demokratikus alapelvekről, így biztos vagyok benne, hogy ez a kérdés szóba kerül majd a ....

KÉRDÉS: Ők tiltakoztak a vízumtilalom ellen?

MS. HARF: Nem tudom. Utánanézek. És nem tudom, kivel találkozik (Szijjártó).

KÉRDÉS: Nem tudja. Utána tud nézni, kivel találkozik?

MS. HARF: Igen, persze.

KÉRDÉS: Feltételezem, hogy talán találkozik Victoria Nulanddel, de ...

MS. HARF: Ez lenne a tippem, de utánanézek.

KÉRDÉS: Esetleg a Külügyminszterrel?

KÉRDÉS: ... aki a jelek szerint erősen kritikus volt Magyarországgal és a korrupció szintjével kapcsolatban, tehát...

MS. HARF: Nos, ez nyilván foglalkoztat bennünket.

KÉRDÉS: HA meg tudná mondani, kivel találkozi, az nagyon ...

MS. HARF: Igen, igen. Köszönöm. Másvalami? James ...

KÉRDÉS: Egyéb ...

MS. HARF: ... és aztán körbemegyek a teremben. -

KÉRDÉS: Még egy vízumkérdés az Eboláról.

MS. HARF: Hohó.

A sajtótájékoztató videón, Magyarország 50:52-től:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.