Repülőgép-balesetben halt meg a francia olajvállalat vezetője Moszkvában

külföld
2014 október 21., 06:46
comments 91

Európa harmadik legnagyobb olajvállalat, A Total 63 éves vezérigazgatója Christiophe de Margerie repülőgépe éjfél után kevéssel szenvedett balesetet az orosz TASSZ-hírügynökség jelentése szerint.

De Margerie, akivel szemben rendszeresen fogalmazódtak meg korrupciós vádak, azért utazott Oroszországba, hogy ott befektetésekről tárgyaljon a kormánnyal. A Total egyike a legnagyobb külföldi befektetőnek Oroszországban.

A Falcon 50-es repülőgépe, amivel Párizsba indult volna vissza, egy hóeltakarító járművel ütközött össze felszállás közben a moszkvai Vnukovo reptéren. A gép ennek ellenére felszállt, de a sérülések miatt a pilóta úgy döntött, hogy inkább leteszi a gépet. A gépről tűzet jelentettek, majd nem sokkal később a földbe csapódott. De Margerie és a legénység három tagja is az életét vesztette. Az orosz vizsgálat szerint a hótakarító vezetője részeg volt.

photo_camera (Christiophe de Margerie /AFP)

A Total annak ellenére, hogy EU-szankciók sújtják Oroszországot, egy pillanatig nem titkolták, hogy továbbra is terveznek az oroszokkal együttműködni. Júniusban az orosz Lukoil társaságában vágtak bele egy szibériai feltárásba.

De Margerie egyike volt azoknak, akiket megvádoltak azzal, hogy kijátszották az ENSZ programját, és lehetőséget teremtettek Iraknak, hogy humanitárius ellátásért cserébe olajat adjon el 1995 és 2004 között. Az Iránnal és Irakkal kötött gyanús üzletei miatt Franciaországban is vádat emeltek ellene. 2007 óta vezette ő a Totalt. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.