Hol a pénz helye? Az államnál

gazdaság
2014 október 22., 13:12
comments 115

Az internetadó mellett nem kapott túl sok figyelmet, hogy a kormány csendben a pénzügyi különadót is kiterjesztette. Most a befektetési alapoknak lett rosszabb: a forgalmazói díj 25 százalékát fogja elvenni az állam. (A forgalmazói díj az a jutalék, amit az alapkezelők a befektetéseik forgalmázásáért felszámolnak.) Eddig még csak becslések vannak, ami szerint az eddigi évi 2 milliárd forint helyett most már évi 14 milliárdot fognak fizetni az alapkezelők különadóként.

A netadóhoz hasonlóan itt is arról van szó, hogy valami népszerűbb lett, ezért lecsap rá az adópolitika.

Amióta a Magyar Nemzeti Bank történelmi mélységbe vágta az alapkamatot (ez 2012 nyara óta folyamatosan történt), a kormány pedig tavaly bevezette a pénzügyi tranzakciós illetéket, rengeteg pénz áramlott ki a lekötött bankbetétekből. Nyilván, hiszen a megtakarítók a korábbi, közel kétszámjegyú hozamok helyett most már alig néhány százalékot kapnak a pénzük után a bankban. Két év alatt jó másfélezer milliárd forint ment ki a lekötött bankbetétből:

gráf

Rengeteg megtakarítás áramlott viszont be a különböző fajta befektetési alapokba, ahol – legalábbis a korábbiak alapján – nagyobb hozamokban lehetett reménykedni. Ennek megfelelően két éve folyamatosan ömlenek a milliárdok a magyar háztartásoktól és cégektől a befektetési alapokhoz, összesen több, mint kétezer milliárd forint.

gráf_bamosz

A kormány azonban láthatóan abban érdekelt, hogy inkább közvetlenül őhozzá menjenek a magyarok megtakarításai.

Amióta Orbán Viktor hivatalba lépett, azóta a kormány kimondott célja lett, hogy csökkenjen az államadósságban a devizában jegyzett adósság, és a külföldi befektetők aránya is. Ez az egyik oka, hogy mindenképpen növelni szeretnék a belföldi államadósság-tulajdont. De az újraelosztás csökkentésétől láthatóan ódzkodó, viszont a saját finanszírozása biztosítását minden más szemponthoz képest elsőnek tartó kormány mintha egyébként is az állam központi szerepében hinne, és azt gondolná, hogy a magyar tőkének nála van a helye.

Az államadósság kezelő mindenesetre most már évek óta pénzt nem kímelő lakossági reklámkampányt folytat. De ennél is többet jelenthet, hogy a háztartásoknak forgalmazott államkötvények egész nagy prémiumot adnak az alapkamathoz képest, és a vásárlásuk adómentes, nem vonatkozik rá a pénzügyi tranzakciós illeték.

Most, hogy az államkötvények utolsó komoly versenytársai, a befektetési alapok várhatóan egész komoly különadót kapnak, még jobban felgyorsulhat az államkötvények előretörése a megtakarítások között. A kormány úgy látja, hogy a magyarok tőkéje nála van a legjobb helyen, és hogy ez így is legyen, minden hatalmát felhasználja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.