Lehet, hogy tévedésből zavarogtak Fergusonban

külföld
2014 október 22., 14:20
comments 125

Megszerezte az augusztus 9-én Fergusonban agyonlőtt Michael Brown első boncolási jegyzőkönyvét a St. Louis Post-Dispatch. A lap két független szakértővel véleményeztette az abban leírtakat.

Ez alapján úgy tűnik, hogy a gyilkos lövést leadó Darren Wilson hitelesen számolt be a történtekről, vagyis:

  • Brown dulakodott vele a rendőrautóban;
  • megpróbálta megszerezni a fegyverét;
  • a halálos lövés pillanatában pedig sem nem menekült, sem nem adta meg magát.

Vegyük sorra az állításokat.

Dulakodás

A rendőrautóban és Willson fegyverén is megtalálták Brown vérét, a rendőrautó sofőroldali ajtaján pedig Brown szöveteit, ez pedig a Post-Dispatch szakértői szerint ugyancsak erősíti a dulakodás tényét: azt jelentheti, hogy Brown sérülten szállt ki a kocsiból.

Brown megpróbálta megszerezni Willson fegyverét

Ez az állítás biztosan sok vitát fog gerjeszteni, mert azon alapul, hogy

Brown kezén nem találtak égési és lőpornyomokat.

Ez a család által kezdeményezett második boncolás szakértője szerint arra utal, hogy Wilson legalább 30-60 centis, de akár tízméteres távolságból lőhetett Brownra. Az első boncolás jegyzőkönyvét elemző szakértők szerint viszont

akár közvetlen közelről leadott lövésre is utalhat,

mert "néha, amikor centiméteres távolságból adnak le lövést, nincs lőpornyom, csak füst". Az ő teoriájukat erősíti, hogy a sebben viszont találtak lőpornyomokat.

Szerintük a seb helye is arra utal, hogy Brown megpróbálta megszerezni Wilson pisztolyát. A golyó Brown hüvelykujját súrolva hatolt át a csuklóján, ami arra utal, hogy kezével ráfoghatott a fegyverre, amit össze is vérzett.

Brown nem adta meg magát

Vagy legalábbis a kezét a szemtanúk beszámolójával szemben nem tartotta a magasba, állítják a Post-Dispatch szakértői a sérülései alapján. Azt is kizárták, hogy Brown elfele futott, amikor Willson lelőtte.

Judy Melinek törvényszéki korboncnok szerint Brown szemben állt Willsonnal, amikor homlokon, kétszer mellbe és egyszer felkaron lőtték. Az, hogy az egyik golyó homlokon találta, arra utal, hogy előrefele dőlt vagy rugaszkodott. A találat azonnal végzett vele.

Egy golyó az alkarját is eltalálta. Ez a golyó a kar külső része felől haladt a belső rész felé, vagyis

Brown nem tarthatta felfele, tenyerét Willson felé fordítva a kezét, ahogy azt megadáskor szokták az emberek.

A boncolási jegyzőkönyvből az is kiderült, hogy Brown vizeletéből THC-t, a marihuána hatóanyagát mutatták ki. Ennek azonban nincs különösebb jelentősége. Alfred Staubus, az Ohio State University gyógyszerészeti fakultásának törvényszéki toxikológusa szerint ebből csak annyi következik, hogy a halála előtt füvezhetett, ez pedig "vagy befolyásolta az ítélőképességét, vagy nem".

Brown halálának körülményeit amúgy egy harmadik, a szövetségi hatóságok által elrendelt boncolás is megpróbálta feltárni, de ennek eredményeit még nem hozták nyilvánosságra. (Via St. Louis Post-Dispatch)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.