Így ne gazdagodjon meg spanglirészvényekkel!

gazdaság
2014 október 25., 19:20

Hihetetlenül szórakoztató cikk jelent meg az Amerikában idén átmenetileg egészen népszerűvé vált filléres marihuánarészvényekről a Men's Journalban, őszintén szólva hirtelen nem is emlékszem viccesebb cikkre, amit pénzügyi témában eddig olvastam. Érdemes elolvasni, de ha valakinek nincs ideje ilyesmire, lelövöm a poént:

Jó ötlet vigyázni a Twitteren reklámozott filléres marihuánarészvényekkel!

Az mindenkinek megvan, hogy az Egyesült Államokban most már többen támogatják a legális fűszívást, mint amennyien ellenzik, sőt két államban, Coloradóban és Washingtonban is hatályba lépett már a dekriminalizált spanglizásról szóló törvény. Alapvető változás előtt áll tehát a fűpiac, ami azt is jelenti, hogy az üzleti viszonyok is átalakulás alatt vannak: legális cégek vehetik át a sokmillárd dolláros bizniszt a dílerektől. Ez pedig már egy olyan sztori, amire rárepülnek a legkisstílűbb tőzsdei trükközők is.

Pump and dump

Így talált rá a Men's Journal szerzője véletlenül a Fű utca Farkasára, aki WolfOfWeedStreet néven vezényli a Twitteren a spanglirészvényekből meggazdagodni akaró falkáját. Viszonylag hamar kiderül a történetből, hogy ez pontosan az a fajta lehúzás, mint amit Leonardo DiCaprio a Wall Street Farkasában (azaz a Jordan Belfort nevű szélhámos a valóságban) véghezvisz karrierje elején:

  • nulla értékű cégek részvényeiből sokat venni,
  • agresszívan reklámozni a felfelé induló árfolyamot, hogy balekok is megvegyék,
  • ha már sokszorosára duzzadt az árfolyam, kiszállni, és nevetve figyelni, ahogy a balekok által megvett értéktelen vállalatok részvényeinek árfolyama összomlik.

Az USA-ban annyira megszokott dolog ez, hogy népi neve is van ennek: "pump and dump", ami nagyjából azt jelenti, hogy "feltolni és kiszórni". Nem nagy túlzás azt mondani, hogy a 2000-ben bedőlt tech-buborék idején az egész globális tőzsde egy ilyen játszma része volt (egyébként a Budapesti Értéktőzsde T kategoriájában jó pár olyan részvény van, ami hasonló lehúzások eszköze volt egykor, vagy még mindig az).

Screen Shot 2014-10-24 at 3.22.30 PM

Ne kereskedj beszívva!

Ebben az esetben a jövőbeli mesés marihuánaipar remélt hozomaira alakulnak a vállalatok. Pontosabban nem is alakulnak, hiszen, mint a cikk megállapítja, a legtöbb esetben egyszer már egy másik iparágban (a kávékereskedelemtől a bányaiparig) csúnyán megbukott cégek váltanak profilt, gyakran elítélt csalók közreműködésével. Persze magával a terménnyel kereskedni még mindig illegális, ezért a kapcsolt eszközökre és szolgáltatásokra – bongok, marihuánatermesztő-rendszerek – alapozzák a csak névleg létező, nagy tervekkel előálló cégeiket.

Megismerjük magát a a Fű utca Farkasát is, aki igazából egy megnyerő modorú, katasztrófákra rárepülő tanácsadó-ügynökből lett marihuánarészvényes ügyeskedő, majd az ő főelleneségét, a szinten filléres részvényekben és kereskedési oktató DVD-kben utazó Tim Skyest is. Utóbbi az értéktelen spanglirészvényeket shortolja (tehát arra játszik, hogy esni fog az árfolyamuk), és bölcsen megállapítja:

Előbb-utóbb minden szardarab lefolyik a vécén!

Screen Shot 2014-10-24 at 2.13.47 PM

Tanulság csak annyi, hogy ha olyan részvényt vagy befektetést veszünk, amiről nem tudjuk, hogy micsoda, elég könnyen füstbe mehet a pénzünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.