Este 6-kor indul a netadó elleni tüntetés

POLITIKA
2014 október 26., 15:38
comments 638

39 ezer ember igazolta vissza a Facebookon, hogy ott lesz vasárnap este hatkor az internetadó elleni tüntetésen. Persze ettől még egyáltalán nem biztos, hogy József nádor térre, az adótörvényekért is felelős Nemzetgazdasági Minisztérium elé szervezett megmozduláson, ami a tervek szerint eljut a Fidesz Lendvay utcai székháza elé is, tényleg lesznek 39 ezren, a visszaigazolók között kapásból látom az egyik haveromat, aki tegnap este elhúzott Szarajevóba, tehát ő valószínűleg nem lesz kint. De ettől függetlenül is igaz az, amit a tüntetés egyik szervezője mond ebben a videóban:

Soha nem volt még tüntetés, ahol ennyien jelezték volna a részvételi szándékukat.

A legnagyobb kérdés az, hányan mennek végül ki a József nádor térre. Egy másik nagy, kormányellenes demonstrációt is tartanak vasárnap, az ultrák délután háromra mentek a parlament elé, hogy tiltakozzanak az őket ért sérelmek és a szurkolói regisztráció ellen. A Kossuth tér és a József nádor tér gyalog nagyjából 10 percre van egymástól, és az sem valószínű, hogy a két csoport a netadó ellen tüntetők gyülekezője után találkozzon, hiszen a József nádor téri gyülekező után a tervek szerint a tömeg az alábbi útvonalon vonul majd a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz:

A Facebook szerint a budapesti mellett más magyar nagyvárosokban is lesznek tüntetések, különösebb keresgélés nélkül találtam egy pécsi és egy miskolci eseményt is.

Mellényúltak

Pedig a kormány terve alapvetően nem az volt, hogy a magyar magánszemélyekre vessen ki adót, Varga Mihály törvényjavaslata szerint, amelyben a netadó ötlete a legfrissebb hírek szerint magától Orbán Viktortól származik,  a netadót a szolgáltatók fizetnék, minden megkezdett gigabájt adatforgalom után 150 forintot. Az már más kérdés, hogy hülye lenne az a szolgáltató, amelyik nem próbálja meg legalább ennek a többlettehernek egy részét áttolni az ügyfeleire, főleg mivel ezzel az adómértékkel számolva a magyar netszolgáltatóknak nincs is akkora a nyereségük, mint a tőlük követelt új adó. Így végső soron mégiscsak az a valószínű, hogy a magánszemélyeknek is többet kell majd fizetniük az internetért, ha a parlament megszavazza, hogy a telekommunikációs szektorra kivetett különadót a netszolgáltatókra is terjesszék ki.

A kedélyek lenyugtatásával már a Fidesz politikusai is próbálkoztak, Rogán Antal például olyanokat mondott, hogy a Fidesz-frakció azt akarja, hogy a szolgáltatók ne az emberekre hárítsák az adót, de hát akarni a vécén kell, és ott sem mindig van eredménye a dolognak. A Fidesz is akarhat itt bárhogy, normális piacgazdasági keretek között nincs lehetősége arra, hogy megakadályozza a szolgáltatókat egy esetleges díjemelésben.

De ami fontosabb, hogy Rogán azt is mondta, hogy benyújt egy módosítóindítványt Varga Mihály törvényjavaslatához, amiben magánszemélyenként 700, cégeknél pedig 5000 forintos plafont állapítana meg az internetadóra. Itt van némi zavar a Fidesz kommunikációjában, hiszen ha azt mondják, hogy a szolgáltatókkal fizettetnék meg az adót, akkor miért kell a felhasználókra lebontva megállapítani a plafont?

Egyáltalán ne fizessenek az emberek, de az emberektől nem lehet 700 forintnál többet kérni.

- nagyjából ezt mondja a Fidesz-frakció.

Neelie Kroes, az EU most leköszönő digitális biztosa mindenesetre Twitter-üzenetben sürgette a magyarokat, hogy vegyenek részt a világ első internetadója elleni tüntetésen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.