Az indiai légierő letiltotta tagjait a legnépszerűbb kínai okostelefonról

külföld
2014 október 27., 07:38

A kínai techcégeket gyakran vádolják azzal, hogy valójában a kínai elektronikai hírszerzésnek dolgoznak. Indiában például 2014 februárjában nyomozást indítottak a Huawei ellen azzal a gyanúval, hogy a hálózati eszközöket is gyártó cég megpróbált behatolni az indiai állami telefonvállalat, a BSNL hálózatába.

Most pedig az indiai légierő tiltotta be tagjainak a Xiaomi nevű telefongyártó Redmi 1S típusú készülékének használatát.

A Xiaomi Kína után Indiában is a legnépszerűbb telefongyártó lett, mindkét országban a Samsungot előzte meg.

Hogy mi a baj a Redmi 1S-sel? A finn F-Secure augusztusban jött rá, hogy a készülékek megdöbbentően sok, érzékeny személyes adatot gyűjtenek a Xiaomi kínai szerverein a felhasználókról.

A telefonhasználók tudta és beleegyezése nélkül töltötték fel a híváslistákat, sms-üzeneteket, hálózati operátorok listáját, az IMEI-számot és a készülék számát a Xiaomi saját felhőalapú tárhelyére, a Mi Cloudra.

Ezek pedig olyan adatok, amelyek alapján egy titkosszolgálat már pontosan képes feltérképezni az eszközt használók kapcsolati hálóját - lényegében ugyanolyan adatgyűjtés ez, mint amivel az NSA lebukott tavaly.

Maga a Xiaomi tagadja a vádakat. Az F-Secure leleplezése után szoftverfrissítést adtak ki, ami állításuk szerint meggátolja az adatok kéretlen megküldését. A cég nemzetközi igazgatója, Hugo Barra pedig azt mondta, hogy a cég már dolgozik azon, hogy adatszervereit Kaliforniába és Szingapúrba helyezze át "a gyorsabb adatforgalom érdekében". (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.