Az izlandiaknak is elege lett abból, amit a norvégok művelnek

külföld
2014 október 29., 14:21

A magyar kormányt a civileknek nyújtott támogatás bosszantotta fel, Izlandon viszont jóval komplexebb problémakör miatt fújnak most a norvégokra.

A legjobb angol nyelvű izlandi lap, a Reykjavík Grapevine már Facebook-ajánlójában megmutatta, mivel is van problémájuk:

rejky

Azaz gyakorlatilag mindennel:

Náluk dolgozik az összes ápolónk és orvosunk, félautomata fegyvereket és bálnahúst küldenek - van bármi, amit norvég testvéreink nem tennének meg értünk?

- teszik fel a kérdést, azután, hogy kiderült, a norvég bálnászvállalat, a Lofothval tíz köbtonna bálnahúst szeretne Izlandra szállítani. Norvégia amúgy éppen a közelmúltban kapott ismét kritikát, többek között az Egyesült Államoktól, bálnavadászathoz való hozzáállásuk miatt.

A norvég bálnavadászok idén 731 csukabálnát mészároltak le. Ez több, mint amennyit a kereskedelmi bálnavadászat 1993-as engedélyezése óta bármelyik évben megöltek. A mészárlás eredménye összesen 871 köbtonna bálnahús lett. Ugyanakkor a hazai piac pang, annak ellenére is, hogy a kormány különféle programokkal próbálta növelni a keresletet. Ezért exportországokat kell találniuk, de ez meg nem annyira könnyű dolog. Izlanddal amúgy szerencséjük van, ami persze azért is lehet, mert az izlandi bálnavadász vállalat vezetője, Kristján Loftsson egyben részvényes a norvég bálnavállalatban is.

Az izlandiaknak amúgy mindössze 3 százaléka eszik rendszeresen bálnahúst, ami egy 300 ezer lakosú ország esetében nem olyan sok, viszont a turisták szívesen kóstolnak bele a bálnába, ezért van igény a húsra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.