Valaki nagyon kíváncsi arra, mennyire szeretik az emberek az internetadót

POLITIKA
2014 október 29., 15:31
comments 117

Imént beszéltünk egy budapesti férfival, akit ma klasszikus közvélemény-kutatás keretében kérdeztek telefonon az internetadóról. És még csak az sem világos, hogy ki készítteti a felmérést.

A válaszadó elmondása szerint olyasmi dolgokra voltak kíváncsiak, mint hogy értékelni kellett Áder János, Orbán Viktor és a kormány munkáját egy tízes skálán, kérdezték, hogy szavazna, és ha igen, kire, ha most vasárnap lennének a választások, arról, hogy a válaszadó szerint Bajnai Gordonnak mennyire kéne részt vennie a politikai életben, hogy Gyurcsány Ferenc a legalkalmasabb kihívója-e Orbánnak, majd jöttek a kérdések, ami miatt alighanem kitalálták ezt az egészet:

megkérdezték, hogy a válaszadó mennyire ért egyet az internetadó bevezetésével, hallott-e arról, hogy lesz korlátja az adónak, és ezt a szolgáltatók fizetnék, illetve hogy e utóbbi információk pozitívan befolyásolják-e a véleményét az adóról.

Ezután még olyan fontos kérdések következtek, mint hogy hallott-e a Fidesz székház elleni támadásról, hogy az szerinte kinek a hibája volt, és hogy szerinte milyen szerepet játszott az utóbbi idők belpolitikai eseményeiben az Egyesült Államok.

Utolsó kérdésként pedig arról kérdezték, beszélgetett-e ismerősivel az utóbbi időben olyan kérdésekről, mint a választások, az amerikai kitiltások, a rezsicsökkentésről, a bankok elszámoltatásával kapcsolatos pozitív bírósági ítéletekről, az x-faktorról és az időjárásról (?!), és hogy ezek a témák inkább pozitív vagy negatív értelemben kerültek-e elő.

A kérdéseket feltevő callcenteres férfihang azt mondta, hogy a felmérést a kutatas.hu megbízásából végzi. Ezt többszöri visszakérdezésre is megismételte. A kutatas.hu honlap átirányít a kormány alá tartozó Nemzeti Innovációs Hivatal honlapjára, ott viszont kutatás-fejlesztéssel és nem közvélemény-kutatással foglalkoznak. Kérdésünkre ezt telefonon a hivatalból is megerősítették, mondván, hogy ők már nem is használják ezt a domaint, ami még a jogelődjüké volt, és semmiféle hasonló kutatást nem végeznek.

Ha esetleg önt is keresték ma hasonló kérdésekkel, írja meg a megirom@444.hu emailcímre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.