Orosz barátaink megvédenek minket, ha az amerikaiak bántanak

POLITIKA
2014 október 30., 21:43
comments 587

André Goodfriend az Orbán-kormány Oroszország-politikája miatt tett megjegyzései miatt szólalt fel az orosz külügy. Ezek szerint tényleg az új hidegháború frontvonalába értünk.

Az orosz külügyminisztérium szerint nem diplomatikusak André Goodfriendnek, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének megjegyzései, amiket a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos politikájáról tett – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium információs és sajtóosztályának igazgatóhelyettese az orosz RIA Novosztyi hírügynökség szerint.

photo_camera Fotó: Matthew Sergei Perrin / Wikipedia

Az MTI szerint a hírügynökség azt írta, André Goodfriend azt mondta, hogy Magyarországnak támogatnia kellene az EU Oroszország elleni szankcióit, nem pedig arról folytatni megbeszéléseket egy ilyen instabil időszakban, hogy adjanak autonómiát az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek. Ráadásul a Reuters szerint az amerikai ügyvivő bírálta Orbán Viktor miniszterelnök Oroszország-politikáját több dolog miatt is, köztük a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének támogatását, a paksi atomerőmű fejlesztéséről kötött orosz-magyar szerződést, amiről azt mondta, „nem teljesen átlátható”.

„Terjedelmes nyilatkozat, szó se róla, (az ügyvivő) Magyarországot is helyre tette, Oroszországba is belerúgott, és a kisebbségi magyarok ügyét is elrendezte”

– írta a Facebookon Zaharova. Mint írta:

„Őszintén szólva a diplomácia elmélete és gyakorlata mind ez idáig kategorikusan kizárta azt a helyzetet, hogy egy másik állam hivatalos képviselője nyilvánosan értékelje annak az országnak a politikáját, amelyben akkreditálva van. Belegondolni is szörnyű abba, mi történne, ha hasonló kijelentést tenne valaki az orosz nagykövetek vagy képviselők közül. Már látom is a különféle publikációk kifejezéseit: »Oroszország új régi birodalmi ambíciói«, »Az orosz medve újra fenyegeti Európa szuverenitását«, »A Kreml diktátuma működésben«.”

Zaharova szerint olyan benyomás keletkezik, hogy a Varsói Szerződés szervezete titokban még mindig létezik, és Politikai Tanácskozó Testületét az USA vezeti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.