Tudja, miről van véleménye, ha Orbán Viktorról és a Fideszről van véleménye?

POLITIKA
2014 október 30., 13:09
comments 64

Csütörtökön Pozsonyban beszélt az angol külügyminiszternek Szijjártó Péter arról, hogy Magyarország szerint nem az EU-nak kéne megmondania az egyes tagországoknak, hogy milyen energetikai politikát folytassanak. Ez a megszólalás nyilván összhangban lehet azzal, hogy a magyar kormány az utóbbi években a paksi bővítés és a Déli Áramlat megépítése miatt az orosz energetikai érdekszféra szereplője lett.

Ez a hozzáállás szakítást jelent azzal is, amit a Fidesz 2011-ben, már bőven kormányozva képviselt. A párt és a kormány akkor még maximálisan elkötelezett volt az egységes uniós energiapolitika mellett, a fidesz.hu-n még mindig megtalálható, 2011. februári közlemény szerint:

"A magyar elnökségi prioritásokkal teljes összhangban elsősorban a közös energiapolitika irányában lép előre az Európai Unió az állam- és kormányfők pénteki brüsszeli találkozójával. (...)

A vezetők ülését (Európai Tanács) elnöklő Herman Van Rompuy a kormányfőknek küldött meghívólevelében is jelezte, hogy a megbeszélés első pontjaként az uniós energiapolitika jövőbeni irányairól cserélnek eszmét. Ez az első olyan EU-csúcstalálkozó, amely ágazati politikával foglalkozik. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli az egynapos értekezleten.

Az energiatémák között szerepel az egységes uniós piac létrehozása. Ehhez meg kell teremteni az energiahálózatok még hiányzó összeköttetéseit, és fel kell számolni az adminisztratív jellegű piaci akadályokat. Előzetes közlések szerint abban is nagyjából egyezik a tagországok véleménye, hogy az energiainfrastruktúra fejlesztését elsősorban a piacnak kell finanszíroznia, ahol azonban ez a piacnak nem érné meg, állami szerepvállalásra van szükség. (...)

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a hét elején az MTI-nek nyilatkozva arra is rámutatott, hogy az említett területeken az előrehaladás fontos lépés a közös uniós energiapolitika felé, de az utóbbihoz a későbbiekben még további elemek is szükségesek lesznek, mint az engedélyezési és a szabályozási eljárások harmonizációja vagy a nagykereskedelmi piacok átláthatóságának biztosítása (beleértve azt a kérdést is, hogy legyen-e európai szinten árszabályozás).

Győri Enikő, az uniós ügyekért felelős államtitkár az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán felszólalva úgy fogalmazott, hogy a csúcstalálkozón az integrált és összekapcsolt európai energiapiac felé kell lépéseket tenni, az unió egyetlen országa vagy térsége sem maradhat elszigetelt." 

A címben feltett kérdés megválaszolásához pedig jöjjön egy rövid jelenet, 1989-ből, a Nap TV műsorából:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.