Emberek, máma' spóroljatok! Takarékossági Világnap van!

PÉNZ
2014 október 31., 11:35
ad

90 éve, a világ takarékpénztárjainak 1924-ben szervezett milánói nemzetközi konferenciája óta létezik a világ egyik legszimpatikusabb világnapja, a takarékossági. Ekkor Európa, Ázsia és Ausztrália 28 államának pénzintézetei tettek javaslatot arra, hogy legyen egy ilyen világméretű ünnep az ész nélküli költekezés ellen, az átgondolt, tudatos megtakarításokért. A Takarékossági világnap mozgó ünnep, minden október utolsó munkanapján ünnepeljük józan, megfontolt pénzkezeléssel - 1964 óta mi, magyarok is, mert ebben az évben az OTP is csatlakozott a takarékossági világnap mozgalmához.

photo_camera Október utolsó munkanapján etessük meg őket!

Az Olvasás Világnapján (szeptember 8.) nyilván olvassunk. Március 15-én a mi saját kis ünnepünk mellett ügyeljünk arra is, hogy ne lőjünk fókát, ez ugyanis a fókavadászat-ellenes világnap. Március 24-én ne igyunk mosatlan tehéntejet, ez ugyanis a TBC-ellenes világnap. Április 24-én helyezzünk koszorút kozmetikumaink elé a fürdőszobába, ez ugyanis a Kísérleti Állatok Világnapja. (Aki még jobban szeretné a világnap-naptár szerint berendezni életét, itt talál szamárvezetőt.) Szóval van nap, amikor nem ölünk bébifókát, nem kísérletezünk Blökin és elolvasunk valami bonyolultabbat a facebook-falunknál. No de mi a fenét csináljunk ma?

photo_camera 90 éve kéne a mai napon magunkba szállnunk, pénzügyileg

Például átgondolhatjuk, mennyire tudatosan kezeljük megtakarításainkat. A pénznek a bankban van a helye: az otthon tartott pénz nem hoz kamatot, sőt, ha figyelembe vesszük az inflációt, gyakorlatilag veszteséget termel tulajdonosának. Emellett elveszhet, ellophatják - a megtakarított pénz legbiztosabb helye a bankban van, ahol kamatozik, és 100 ezer euró (közel 32 millió Ft) értékig betétbiztosítás is vonatkozik rá.

Az se baj, ha megtakarításunk folyamatosan növekszik. Ha átmenetileg nincs szükségünk minden pénzünkre (jó, persze, mindig VAN, de mégis), érdemes egy részét félretenni, hogy idővel nőjön az értéke, illetve gyűljön, akár váratlan, akár tervezett kiadásokra, mint a nyaralás vagy a karácsonyi ereszdelahajam.

Havi 5-10 ezer forint félrerakásával például egy év alatt 60-120.000 Ft-ot is meg tudunk spórolni, de három év alatt akár 3 havi rezsi és egyéb kiadásokra elegendő tartalékot is összegyűjthetünk. 10 év alatt pedig 1-1,5 millió forintot is fel lehet halmozni.

Mi alapján válasszunk befektetési, illetve megtakarítási formát?

Attól függ.

Lakásvásárlásra, bővítésre, felújításra érdemes állami támogatással is kiegészített lakástakarékpénztári számlát nyitni (pl. OTP Lakástakarék). Ha nyugdíj-kiegészítésre gyűjtünk, nyissunk nyugdíj-előtakarékossági számlát vagy csatlakozzunk egy önkéntes nyugdíjpénztárhoz. Ha csak egyszerűen fialtatni akarjuk a pénzt, a legkiszámíthatóbb befektetéseknek a bankbetétek, a banki kötvények és az állampapírok számítanak. A fix kamatozású bankbetéteknél, kötvényeknél a kamat a futamidő végéig változatlan. A változó kamatozású betétek és kötvények pedig elsősorban akkor előnyösek, ha a futamidő alatt a jegybanki kamat emelése várható.

Ha rugalmasságra vágyunk, vagyis szeretnénk folyamatosan hozzáférni pénzünkhöz, ideális választás lehet számunkra egy nyíltvégű befektetési alap. Előnyük, hogy bármikor hozzáférhető, ha vissza is váltjuk egy nyíltvégű alapban lévő befektetésünket, az addig elért és felhalmozott hozamot teljes egészében megkapjuk. Számos pénzintézet kínálatában megtalálhatók a kombinált megtakarítási lehetőségek, amelyek – ahogy nevük is jelzi – többféle megtakarítási lehetőséget egyesítenek. Az ilyen termékek általában egy rövid futamidejű lekötött betétből, valamint egy ennél jellemzően hosszabb ajánlott időtávú befektetési alapból állnak.

Az öngondoskodási index

Az OTP Bank immár nyolcadik alkalommal készíti el az úgynevezett OTP Öngondoskodási Indexét, amely látlelet az aktuális öngondoskodási helyzetről. Jelenleg a bankkapcsolattal rendelkező 18-70 évesek 51%-a folytat valamiféle pénzügyi öngondoskodást. Úgy néz ki, hogy a korábbi csökkenő tendencia megállt, de még így is van hová fejlődni, hiszen az

index első mérése óta (2011) a megtakarítással rendelkezők aránya közel 20%-kal csökkent.

És 2014-ben mindig többen tartanak otthon megtakarítást (26%), mint amennyien bankban, más pénzintézetben (16%). Az is feltűnő, hogy más-más célra használják az otthon, bankban, pénzpiacon tartott megtakarításukat az emberek. A párnacihában tartott megtakarításból inkább a mindennapi költségeket, a rövidebb megtakarítási időtávot igénylő célok megvalósítását finanszírozzák, így például ruházkodásra vagy hobbira, műszaki cikkekre és szabadidőre költenek belőle. A bankban tartott pénzből pedig továbbra is a nagyobb, hosszabb távú terveket finanszírozzák, mint például nyaralás, autó, vagy lakás megvásárlása.

A legtöbben – hasonlóan az előző évek tendenciájához – most is ingatlanra és saját, vagy gyermekük taníttatására tesznek félre, illetve a váratlan helyzetre való felkészülés is kiemelt fontosságú helyen szerepel (32%).

Ezek a célok a tavaly őszi méréshez képest 3-4%-os emelkedést mutattak. Az elmúlt években mért kisebb visszaesés után újra felfelé vette az irányt az OTP Öngondoskodási Index. Két éve folyamatosan növekedik az indexszám, ami arra enged következtetni, hogy megtörtént a fordulat, megkezdődött az öngondoskodási szemlélet régóta várt hazai terjedése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.