Ismerje meg a magyar közéleti leghíresebb Gulyásait!

POLITIKA
2014 november 02., 13:56
comments 55

Igazi hungarikum, sehol máshol nincs annyi Gulyás, mint a magyar közéletben. Egyikük sem rokana a másiknak, pedig ha egyszer összeállna a Gulyás-párt, csoda lenne itt. Segítünk eligazodni, Goulash top 10.

Balázs (27), a netfelelős

netado_5_gulyas_gabor
A legújabb híres Gulyás. Gurmai Zita, MSZP-s országos elnökségi tag fia. Ő maga is megpróbálta a karrierépítést a pártban, de csak egy józsefvárosi kerületi alelnökségig jutott. Nagy netes aktivista, hozzá köthető a Fideszfigyelő blog, lelkesen alapított egy rakás Facebook-csoportot, ebből a mostani tüntetéseket elindító Százezren az internetadó ellen jött be igazán. Nyáron kilépett az MSZP-ből, amit azzal indokolt, hogy „nem mindennel értettem egyet”. Viszont megmaradt a flottás MSZP-s telefonszáma, amit az Euronewsnak azzal magyarázatot, hogy „édesanyámmal ezen tudok ingyen telefonálni”.

Milyen szerepet kaphatna a Gulyás-pártban?

Most 27 éves, azt mondja, nem tervezi, hogy köztársasági elnök vagy miniszterelnök lesz, tehát alighanem legalább egy kormánytagságot megcéloz.

Márton (28), aki eljárthatna más pártok tüntetéseire

photo_camera Fotó: Tuba Zoltán

Ő a nem szemüveges, krétakörös, humánplatformos, elég irritáló figura, aki rendszeresen szervez demonstrációkat. Saját bevallása szerint a Lázár János ellenit például a Norvég Alaptól egyébként szervezetfejlesztésre és hálózatépítésre kapott pénzből is. Ennek a Norvég Alapnál egyébként annyira nem örültek. Márton szívesen, bár kifejezetten nem sikeresen provokál. A számos, kisebb hullámokat vert próbálkozása közül a legnagyobbat az szólt, amikor egy DK-s tüntetésre ment el Pásztor Albert miskolci polgármester-jelölt támogatása miatt

Cigányozás helyett baloldali megoldást!

transzparanssel. Rátámadtak Gyurcsány hívei, a párt pedig azt sugallta, hogy Bajnaiék küldték oda provokálni. Bármikor bármelyik másik párt rendezvényre odaküldhető.

Gergely (33), a megbízható

11_gulyas_gergely_fideszMég egy fiatal, rövid hajú Gulyás, szemüveges, de ő az, akinek nincs szakála. A fideszes politikus nem volt ott a netadó tüntetéseken, sőt üzent, hogy ideje lenyugodni, mert

az internetadóról szóló törvényjavaslat rosszul volt előkészítve, de a kormány már korrigálta a hibát.

De Amerikát is több tiszteletre intette a napokban Gulyás. Bármit rá lehet bízni az alaptörvény legfiatalabb megszövegezőjére, azt elvégezi, még úgy is, hogy maga is azt nyilatkozta, nincs ez így jól. Így talán maga is meglepődött, hogy mennyire kiborult Zoltai Gusztán ex munkásőr, volt hitközségi nagyember miniszterelnökségi tanácsadói kinevezésén. Ha amiatt lett volna tüntetés, arra tuti kimegy.

Tibor (28), aki akkor lett elnök, amikor már senki nem akart az lenni

photo_camera Fotó: hook.hu

Egyedüliként indult a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöki posztjáért most októberben, meg is nyerte. Nem csoda, hiszen a HÖOK honlapja szerint ezeket emelte ki a pályázatából: „fontosnak tekinti a HÖOK szakmai fejlődését, valamint a hallgatói önkormányzatok gazdálkodási hibáinak kijavítását. A szakmai fejlődés érdekében át kell gondolni, hogy milyen vezetőképző rendszer kerüljön kialakításra, illetve milyen, a hallgatói képviselők munkáját segítő normarendszert fogalmazzon meg a HÖOK”. Mi más lett volna az első diplomája, mint egy politológusi, most közgazdaságtant tanul.

Ha a 90-es években jut ide, beleláthattunk volna egy, akár a politika második vonaláig ívelő pályát is, diákvezetőkből lettek államtitkárok vagy a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, esetleg felsőoktatási koncepció készítője is, de már 2014-et írunk. Gulyástól azért többre számíthatunk, mint elődjétől, Körösparti Pétertől,  aki arra is alkalmatlannak bizonyult, hogy nyilatkozzon a gólyatábori erőszakról.

A magyar foci, mert olyan mint

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A bármiben beleevő Orbán Viktor szerint

A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész. Ezért aztán a futball egy olyan tevékenység, ahol nagyon sok pénz forog, és nagyon sokan keresnek sokat. Az ügynökök, az edzők, a játékosok, de a tulajdonos sohasem.

János (58), akinél balrább már senki sincs

gulyasborsodb

A Munkáspárt egyetlen polgármestere, Borsodbóta első embere. Nem mostanában lett az, még tanácselnökként 1986-ban, éppen május elsején. Már fiatalon mozgalmár volt, „munkahelyeimen és a katonaságnál is aktív KISZ-szervező és alapszervezeti titkár voltam”. A feleségét is a KISZ-munkának köszönhetően ismertem meg. „A Szekszárdi Egészségügyi Szakközépiskola tanulóinak tartottam tájékoztatót a hatvani építőtáborban. Feleségem harmadik osztályos tanulóként volt jelen, és az elmondottak mellett én is jelentősen lekötöttem a figyelmét.” Egyetemistaként lett az MSZMP tagja, de pártfunkciót soha nem töltött be. A Thürmer-féle párttal kicsit tovább kivárt, 2008. májusában lépett be. „Óriási élmény volt számomra, amikor három hét elteltével találkozhattam Thürmer Gyulával, a párt elnökével. Később részt vettem a Kádár-megemlékezésen, és életemben először beléphettem a Baross utcai pártközpontba”. Gulyás 94,79 százalékkal nyert a mostani választáson, egy kihívója volt.

 

József (50), aki kilépett az SZDSZ-ből

photo_camera Fotó: ATV/Egyenes Beszéd

Az SZDSZ alapítója, egykori országgyűlési képviselője, aki 2009-ben kilépett a pártból és a parlamenti frakcióból is, mivel az SZDSZ „döntései szerinte egyre kevésbé voltak összhangban a szebb napokat látott Szabad Demokraták Szövetsége számára fontos értékelvű politizálásával." De nem tetszett neki az sem, hogy Kóka János maradt az SZDSZ frakcióvezetője. Gulyásnak számos problémája volt Gyurcsány Ferenccel is, de még az SZDSZ ügyvivőjeként nem támogatta Bajnai Gordon kormányfői kinevezését sem, mert szerinte Gyurcsányt olyan embernek kellett volna követnie, aki „személyében is garancia, hogy visszaállítja, újraépíti a kormány iránti közbizalmat, és az ország iránti bizalmat a nemzetközi porondon. Ez nem teljesült, Bajnai jelölése nyilvánvalóan csalódás az előzetes várakozásokhoz képest”. Azzal is érvelt, hogy Bajnai az MSZP-vel nem tudja majd véghezvinni a szükséges intézkedéseket. Gulyásnak aztán javulhatott a megítélése Bajnairól, mert az általa vezetett Együtt elnökségi tagja lett.

Dénes (60), a villámkarrierista

Ki kell egyensúlyozni a baloldali többséget, jöjjön Dénes. A lakatosipari szakmunkásképző után végezte el a Zeneakadémiát még 1978-ban. Teltek az évek, 2003-ig semmilyen pártnak nem volta tagja, „ekkor azonban a Fidesz Szövetségi Kongresszusán beléptem a pártba”. Ezt a Pécsi Nemzeti Színház honlapján is fontosnak tartotta megjegyezni. Igazi villámkarrier az övé, Orbán Viktor maga lendített rajta nagyot, mert két pillanattal a Fidesz-tagság megszerzése után, 2004 januárjában a pártelnök kinevezte a Pest megyei 10. számú választókerület választókerületi elnökének. Gulyás 2006-ban azt mondta, hogy „Gyakorlatilag a művészi perspektíva a Magyar Állami Operaházban egy 52 éves énekes számára, aki amúgy sok mindent letett már az asztalra, megszűnik." Ezek után azt gondolta, hogy más területen is tudok ezért tenni. 2006-ban és 2010-ben is nyert egyéni parlamenti mandátumot, de 2014-ben már nem lett képviselőjelölt. Az okok sajnos nem ismertek, így talán nem esélytelen áthívása az új pártba.

Erika, a szóvivő

Kevés a nő a listán, pedig még kormányszóvivő is volt Gulyás. Erika Gál J. Zoltánt váltotta Medgyessy Péter döntésének köszönhetően 2004 augusztusban, de októberben már távozott is. Előtte dolgozott Magyar Rádióban, a Magyar Televízióban, alapítója a Klubrádiónak. De ez a kormányszóvivőség mintha meg sem történt volna, a Pacsirta Rádió honlapján erről csak annyi van:

2003-ban közéleti kommunikációval kezdett foglalkozni.

A folytatásról annyit tudni, hogy 2008-tól pedig saját PR céget vezetett. 2013-ban tért vissza az újságíráshoz egy regionális internetes portál szerkesztőjeként, majd a Pacsirta Rádióban szociálpolitikai magazint vezetett és közéleti interjúkat készített.

Gábor, a túlélő

photo_camera Fotó: ATV

Sokféle Gulyást egyesít magában, szemüveges, barna hajú, szakállas, viszont nehéz betolni bármelyik oldalhoz. Ő aztán a tökéletes megoldás, ha a kultúrában kell barátkozni bármelyik oldal felé. A debreceni Modemet ő találta ki, és irányította is, majd Szőcs Géza pályáztatás nélkül nevezte ki a Műcsarnok élére. Aztán kiállt a Magyar Nemzetben támadott filozófusok mellett még 2011-ben, igaz, a levelét nem hozta le a Magyar Nemzet. Aztán mellette álltak ki sokan, amikor lemondott, miután kiderült, hogy a Műcsarnokot megkapja a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia. A Műcsarnokban szervezett Bizottság kiállítást, volt Mi a magyar és Bukta Imre kiállítása is. Lemondása után nem maradt munka nélkül, miniszteri biztos lett, feladata többek között Gulyás Gábor a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi pozicionálása.

A szavazó

photo_camera MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.