Varga Mihályt leverték az őszi sárba

POLITIKA
2014 november 05., 16:23
comments 238

Varga Mihály vezetésével készült a netadóról szóló törvény. Neki kellett védenie, tartania a frontot napokig. Ráadásul a minisztériuma által benyújtott változat még a 700 / 5000 forintos plafon nélküli változatról szólt, vagyis egészen elképesztő összeget jelentett volna a felhasználóknak. Vargának azt kellett képviselnie, amit első körben még a Fidesz is puhítani akart. A netadós tiltakozások kezdetén a legtöbb támadást és gúnyt személyesen ő kapta.

Varga Mihály ugyanezekben a napokban sokszor elmondta, hogy szerinte Vida Ildikó nincs az Amerikából kitiltottak listáján. Mondott olyat, hogy Vidának egy korábbi megállapodásuk értelmében szólnia kellett volna, de nem szólt, tehát nincs a listán. Mondott olyat, hogy ha „magánéleti dolog” miatt tiltották ki, akkor arról neki nem is kellene tudnia. Össze-vissza beszélt. Majd Vida Ildikó szerdán közölte, hogy ő igenis szólt egy kormányzati illetékesnek a kitiltásáról. Varga Mihály szerdán azt mondta, hogy kedd délután Vida tényleg szólt neki.

A két, párhuzamosan alakuló történetben egészen lehetetlen kommunikációs helyzetbe került Varga Mihály. Két ügyben is bolondot csinált magából.

Lehet, hogy Varga Mihály tényleg ennyire nincs képben, és egyszerűen mindent elrontott, amit csak el lehetett rontani.

Azonban az is lehet, hogy Orbán Viktornak jól jött, hogy ezeket a balhékat Varga Mihály vigye el.

Csak belső törés ne legyen

A fideszes holdudvarban az amerikai kitiltások után egymást követték az írások arról, hogy most nem szabad szétesnie a pártnak, most nem szabad engedni a megosztásra törekvő kísértéseknek.

Bencsik András például így elmélkedett: "a hatalmi centrumon belül kirobbantott feszültségek, a befolyásolható személyek árulásra való rábeszélése révén idővel létrehozható egy olyan helyzet, ami Orbán Viktor számára tarthatatlanná válik".

G. Fodor Gábor is óvott a belső töréstől: "Minden kommunikációs megnyilvánulás az elbizonytalanítást szolgálja, az egység megtörését."

És még Bayer Zsolt is céloz arra, hogy nem mindneki kóser a Fidesz vezetésében: "És az én kedves barátaimról két dolog tudható teljes bizonyossággal. Az egyik, hogy előszeretettel veszik körül magukat komplett idiótákkal." 

És nem utolsósorban a BBC budapesti tudósítója is arról írt, hogy belső viták terhelik a pártot.

Hogy jön ide Varga Mihály?

Úgy, hogy amennyiben tényleg lenne kísérlet vagy igény arra, hogy a Fideszben palotaforradalom törjön ki, akkor nem sok név merülhet fel, hogy ki vezethetne egy új fideszes kormányt. Egy konstruktív bizalmatlansági indítványhoz elég lenne ha 33 fideszes-kdnp-s képviselő akarna Orbán Viktor helyett valaki mást miniszterelnöknek, és ezt a valaki mást a többiek is elfogadnák. Ennek megszervezése persze egyáltalán nem látszik egyszerű menetnek, de most engedjük el a fantáziánkat.

A kormányban és a Fidesz vezetésében az erős emberek többsége túl szorosan kötődik Orbán Viktorhoz, vagy túl sok kínos ügyük van már ahhoz, hogy ne lehessen az új kezdet szlogennel eladni őket.

Varga Mihály ilyen értelemben kivétel. Hiába van lakása a Pasa Parkban, az övéből nem lett olyan botrány mint Rogán Antaléból. Nem volt látványos szerepe a trafikosztáshoz hasonló furcsa dolgokban. Nem szidja őrjöngve rendszeresen Brüsszelt, Norvégiát. Viszont miniszter, és a pártban is beágyazott ember, 2005 – 2013-ban a Fidesz egyik alelnöke volt. Senki se mondta, hogy Varga szívesen lenne vezetője bármilyen lázadásnak, de logikus lenne éppen őt győzködni.

Most viszont már Varga is összesározódott rendesen, ha valaki neveket keresgélne, akkor egy fontosat kellett kihúznia a listáról az elmúlt napokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.