Vágási Feri vagyok és beszállnék a tőzsdézésbe - mi kell hozzá?

PÉNZ
2014 november 06., 11:01
comments 33
ad

1995 februárjában még 28% volt a magyar jegybanki alapkamat, ma egy picit alacsonyabb: 2,1 százalék. A banki betéti kamatok is elég szomorúak manapság, aki komolyabban akarja fialtatni a pénzét, valami izgalmasabb befektetési formát kell válasszon. Tőzsdézhet, például. De hogyan? Erre adunk most tippeket, egy profi cég, a Buda-Cash brókerház segítségével.

Amatőr tőzsde-FAQ

1, Jó napot, Vágási Feri vagyok, van egy kis fölös pénzem, érdeklődöm, hogy mi kell ahhoz, hogy beszálljak az internetbe a netes tőzsdézésbe?

Elhatározás, némi szabadidő, alapfokú tőzsdeismeretek, vagy legalábbis egy barát, aki segít az indulásnál. Meg persze pénz, amit nem sajnálsz kockáztatni. Figyelem: ez ne olyan pénz legyen, amit nem sajnálsz elveszíteni, ez a hozzáállás nem kifizetődő, kell, hogy akarj nyerni. Csak az a fontos, hogy ne remegj meg a majdani döntések előtt.

2, Mekkora összeggel érdemes nekilátni kereskedni?

Online kereskedési platformon 3-500 ezer forinttal érdemes elkezdeni, ennél kisebb összeggel még játéknak se jó az egész, nagyon korlátozottak a befektetési lehetőségek. Ennyivel viszont, ha ügyesen csinálod és szerencséd is van, egész jól látható profitot lehet összekereskedni már az első évben is.

mgt

3, Milyen gyorsan tudok mondjuk egymilliós kezdőtőkéből Maseratit venni? (Új Granturismo: kb. 35 millió forint.)

Ez nem rulett, ott pont elég lenne, ha bejön a szerencseszámod az első pörgetésre. Ilyen mértékű tőkenövekedést reálisan több éves következetes kereskedéssel lehet csak elérni, ésszerű kockázatvállalással. Ez a Hollywood-i álom útja, aki rövid idő alatt akarja ezt elérni, az sajnos bukásra ítélt a piacon.

4, Milyen gyorsan tudom elbukni az összes pénzt, amit erre szántam?

Az csak rajtad múlik. Kezdőként ne válassz túlzott méretű pozíciót és ezáltal általad kezelhetetlen kockázatot, kisebb méretű pozícióval, gyakori, kis összegű megbízásokkal megszerezheted az alaptapasztalatokat és nyugodtabban tudsz kereskedni. Túlzott kockázatvállalással és tapasztalatlanul hetek alatt elverheted a pénzedet.

jo

5, Részvény-, deviza-, árutőzsde; kezelhetem a különböző ügyleteket egy platformon?

Természetesen, ez már globális piac, jó néhány kereskedési platform (grafikus kezelőfelületes, PC-re telepített szoftver) rendelkezik ilyen termékkínálattal.

6, Mennyit kell adóznom az óriási összegek után, amit majd nyerek?

16 % a személyi jövedelemadó, mint minden befektetési hozamnál. Ez természetesen éves szinten értendő, vagyis nem kell minden sikeres kötés után utalni a NAV-nak, hanem az évi összes műveleted eredménye az adóalap, mínusz a kereskedési díjak, jutalékok.

7, Ha ezeket a kérdéseket fel kellett tennem, érdemes egyáltalán tovább gondolkodnom azon, hogy tőzsdézzek?

Igen, de ne egyedül vágj bele. Válassz ismert és tapasztalt brókercéget, ahol kapsz szakemberi segítséget is, és ingyen oktatnak a piac megismerésére. Sőt, akár megnézheted hogyan kereskednek a profik és velük egy időben kötheted meg ugyanazt, amit ők. Erre való például a Buda-Cash Metaradar szolgáltatása, melynek segítségével bárki automatikusan "másolhatja" annak a brókernek a tranzakcióit, akinek döntéseit legjobban megbízik.

guru8, Megnéztem ezt a gurukövető szolgáltatást. Mennyire biztonságos, mekkora hozamokat realizálhatok a tapasztalatok szerint?

Ez az a kérdés, amire egy profi brókercég felelősen csak nagyon hozzávetőleges választ adhat. Miszerint: a hozam elérése alapvetően két fontos tényezőtől függ; milyen a piaci környezet és milyen típusú portfóliót választunk. Közepes mértékű kockázatvállalású portfólióval éves átlagban tapasztalataink szerint 15-20 százalékos nyereség érhető el.

9, Mindegy, hova megyek tőzsdézni? Mik a különbségek az egyes magyar online brókercégek között?

Vannak a magyar piacon bejegyzett és MNB által felügyelt brókercégek és vannak a határon átnyúló tevékenységgel, magyar nyelvű honlappal is rendelkező ügyfeleket behálózó külföldi szolgáltatók. Első ránézésre a külföldiek olcsóbban szolgáltatnak, de csak első ránézésre, a magyarok kicsit drágábbak, de nincsenek rejtett költségeik és működési meglepetéseik. A magyarok ingyen oktatnak is, és folyamatosan rendelkezésre állnak a hús-vér szakemberek a rendszerek mögött.

10, Mikor érdemes mégis inkább valami nagy külföldi brókercég szolgáltatásait használnom a magyar cégek helyett?

Ha tudsz angolul és már van tapasztalatod. A kezdők jobban teszik, ha magyar nyelven, hazai cégnél kérnek és kapnak piaci információs és brókeri segítséget, de aki biztos angol tudással rendelkezik és megfelelő kereskedési és szakmai tapasztalattal bír, az sikeres lehet külföldi szolgáltatóval is.

rr

11, Mennyi időmet fogja elvenni a meggazdagodás?

Ha a 15-20 százalékos profitrátát vesszük alapul, láthatod, hogy az otthoni tőzsdézéssel való gyors vagyonszerzés amolyan hollywoodi filmtéma inkább, mint realitás. Ez az egész inkább arról szól, hogy a megtakarításod egy részét ügyesen kezelve, mintegy játszva kamatoztatod. Hogy mennyi időt szánsz erre, a te dolgod:  ha szigorúan betartod a kockázatkezelési szabályokat, nem muszáj napi szinten ránézned a rendszerre, hogy hozz egy szép hozamot, de ha megtetszik a játék, a kereskedés, az informálódás, a tanulás akár a komplett napodat kitöltheti.

12, Technikailag mi kell ahhoz, hogy belevágjak a tőzsdézésbe?

Stabil netkapcsolat, stabil PC, hibátlanul installált szoftver, egy tőkeszámla és egy szerződés egy brókercéggel. Ja, meg persze az a kezdőtőke, amiről beszéltünk - és onnantól indulhat a móka.

 

Jobb stratégiád van a pénz forgatására? Hát akkor legyél te a TőzsdeKirály!

A teljes versenyszabályzatot innen töltheted le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.