Orbán még mindig a saját pártját azonosítja Magyarországgal

POLITIKA
2014 november 07., 08:51

Orbán Viktor, az új Fővárosi Közgyűlés alakulóülését adott kontextust a világnak. Beszédét azzal kezdte, hogy mennyire fontos Budapest és az ország egysége, ami tök igaz meg minden, csak Orbán ezt onnan közelítette meg, hogy 2010 előtt nem volt egység, most meg már van.

„A főváros 20 éven át inkább vitában állt az országgal, ezért inkább gyengült. Ezen a legtöbbet a budapesti polgárok veszítették. (...) 2010-ben azonban nyilvánvalóvá vált, hogy Budapest nem mehet szembe az országgal, az ország nem mehet szembe Budapesttel.”

Ezek után hosszan sorolta, hogy az elmúlt négy évben (tehát amikor már nem ment szembe Budapest az országgal, mert fideszes vezetése volt), mi minden valósult meg a fővárosban. A legtöbb siker épületfelújítás volt, hiszen a miniszterelnök szerint

„A rom szó csak a kocsma mellett mutat jól.”

lol1

A fejlesztések tehát:

  • négyes metró,
  • Erkel Színház,
  • Budapest Music Center,
  • Zeneakadémia,
  • Ludovika,
  • Várkert bazár,
  • Fradi-stadion
  • és majd nemsokára kész lesz a Tüskecsarnok is.

Orbán szerint Budapestet a nemzet fővárosává kell tenni, közös az érdek, minden pöpec. A mostani városvezetéssel pedig még nagyobb és még szélesebb lehetőségek nyílnak meg, mert

történelmi pillanatban vagyunk,

a következő években megindulhat a magyarság felemelkedése.

Ehhez két fontos dolog kell.

  1. Tudni kell meghallani az emberek szavát. Orbán szerint ez megy, hiszen erre van egy remek eszköz: a konzultáció.
  2. Nem szabad félni a konfliktusoktól sem. „Gyenge országnak soha nincsenek konfliktusai.” Orbán szerint demokráciában nem is lehet konfliktusmentes politikát folytatni, így természetes, hogy Magyarország felveszi a kesztyűt. A miniszterelnök azt mondta, így sokkal többet nyertünk, mintha csendben maradtunk volna, és vakon követjük az EU vagy az IMF utasításait.

Beszédét azzal zárta, hogy a politika önmagában nem fogja elhozni a felemelkedést.

„A politika önmagában képtelen megújítani Budapestet, a Sziget sikere, a romkocsmák, a startupok, a tűzfalak lefestése mind-mind budapesti a civil, közösségi vagy üzleti élet sikere.”

Ezt kell segíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.