Vajon mi a fontosabb, ha vezetőt választunk? Hogy intelligensnek tűnjön, vagy hogy egészségesnek?

meghökkentő tudomány
2014 november 08., 16:56
comments 89

Átfogó kutatást készített az amszterdami VU Egyetem kutatója, Brian Spisak arról, hogy az emberek milyen külső jegyek alapján hajlamosak valakit jó vezetőnek megítélni. A tanulmány a Frontiers in Human Neuroscience szabad forrású online lapban jelent meg.

A kutatás során Spisak és kollégái azt vizsgálták, hogy az emberek milyen implicit preferenciákat társítanak a vezetők személyéhez. Olyasmi dolgok játszottak, mint egészség, intelligencia, vonzóság.

A vizsgálat során kifejezetten az arcon felismerhető jellemvonásokra koncentráltak, mivel az itt található karakterisztikumok különféle tulajdonságokhoz kötése viszonylag gazdagon dokumentálva megtörtént már. Olyasmi dolgokra kell gondolni, mint hogy kutatások szerint a kooperatív emberek között statisztikailag nagyobb az aránya azoknak, akiknek magasabb az ösztrogénszintje, ez pedig befolyásolja az arc szerkezetét is.

peldak

Összesen 148 nőt és férfi vett részt a kutatásban. Az volt a dolguk, hogy el kellett képzelniük, hogy új vezérigazgatót nevezhetnek ki egy céghez, és rendre két férfi arcképe közül kellett kiválasztaniuk, kit éreznek alkalmasabbnak. Minden egyes választás előtt konkrét leírást is kaptak arról, hogy pontosan milyen feladatokra is keresik az igazgatót. Volt olyan, amikor agresszív versenyre, és olyan is, amikor inkább egy másik vállalattal történő kulcsfontosságú tárgyalásokra kerestek vezetőt.

Minden választásnál mindkét képen ugyanaz a férfi volt amúgy látható, csak az arcát digitálisan módosították. Volt, amikor jobban vagy kevéssé intelligensebbnek tűnt, és rájátszottak arra is, hogy mennyire tűnjön egészségesnek.

Az eredmény pedig az lett, hogy fontosabb volt, hogy egészségesnek tűnjön, mint az, hogy intelligensnek.

Az esetek 69 százalékában a válaszadók az egészségesebbnek látszó jelöltet választották, és ezt a választ nem nagyon befolyásolta az, hogy milyen célra is keresnek éppen igazgatót.

Az intelligensebbnek tűnő arcokat csak akkor kezdték el preferálni a válaszadók, ha a kevésbé intelligensre módosított arcképpel kapták meg párban. Az intelligencia akkor lett amúgy fontosabb faktor, amikor tárgyalásos feladatokra, illetve új piacok felfedezésére kerestek igazgatót.

A kutatók szerint ebből érhetőbbé válik az is, miért fektetnek a politikusok és a vezérigazgatók is annyi időt, energiát és pénzt arra, hogy mindig frissnek és egészségesnek tűnjenek. Az, hogy intelligensnek tűnsz, a jelek szerint egy üdítő pluszpont lehet persze, de jóval fontosabbnak tűnik, hogy csattantó egészségességet sugározzunk magunkból. (Eureka)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.