A torrent és a pornó után a Facebook a magyar munkáltatók legnagyobb ellensége

INTERNET
2014 november 11., 17:08
comments 112

Néhány nap alatt sok ezren töltötték ki kérdőívünket, amiben arra kerestük a választ, hogy ki milyen weboldalakhoz, netes szolgáltatásokhoz nem fér hozzá a munkahelyén vagy az iskolában. A minta természetesen nem reprezentatív, főleg hogy a válaszadókat nem véletlenszerűen választottuk ki, és így az eredmény sem az; a válaszokból mégis elég jól kirajzolódik a magyar magán- és állami cégek, a multik, az iskolák és az egyetemek hozzáállása alkalmazottaikhoz, diákjaikhoz, és persze az internethez.

Az eredmény egyetlen sokat mondó ábrán: a válaszadók 59 százaléka nem fér hozzá valamilyen szájthoz vagy szolgáltatáshoz, ha a munkahelyéről vagy az iskolából netezik.

Nyilván senkit nem lep meg, hogy a torrent és a pornó az első számú közellenség a munkahelyekben és az iskolákban, az viszont érdekes, hogy azok a munkáltatók, akik blokkolnak, előszeretettel tiltják a Facebookot (24%) a Youtube-ot (18,5%), illetve a társkereső oldalakat (17%). Magyar és külföldi híroldalak blokkolásáról a netkorlátozásnak kitett válaszadóknak összesen 6, illetve 4 százaléka panaszkodott.

A legszigorúbb szabályok a kiemelt állami intézményeknél (például minisztériumoknál) vannak érvényben: az ilyen helyen dolgozók közül 10-ből 8-an nem férnek hozzá bizonyos weboldalakhoz vagy netes szolgáltatásokhoz. Szorosan a nyomukban a magyar állami cégek és a multik; a legengedékenyebbnek a magyar magáncégek tűnnek, a náluk dolgozóknak csak a harmada botlik valamilyen tiltásba.

Ennél jóval érdekesebb, hogy hol mit tiltanak a legszívesebben, ehhez érdemes végigkattintani az alábbi grafikonon a különböző munkahelyeket és intézményeket. Ha igazat mondanak a válaszadók, akkor az általános és középiskolák elnézőbbek a pornóval és a torrenttel, mint akár a multik, akár az állami cégek és kiemelt intézmények. Ugyanakkor feltűnően nagy azoknak az alsó- és középfokú oktatási intézmények száma, amelyek külföldi és magyar híroldalakat blokkolnak.

Ha valaki annak alapján választana munkahelyet, hogy mennyire engedik netezni, a legrosszabbul akkor jár, ha nemzetközi multihoz jelentkezik; ha a torrentet figyelmen kívül hagyjuk, a legszabadabban az egyetemisták és a főiskolások netezhetnek.

Sokan panaszkodta arra is, hogy nem érik el a sportfogadási és szerencsejáték-szájtokat. Ezeket azért nem vettük fel a listára, mert nem a munkáltatók tiltják őket, hanem a magyar állam, saját kezűleg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.